Akcija »1 tona CO2« v okviru projekta LEAP / 28.5.-20.6.2013
vodoravna delilna črta

 

V torek, 28. maja 2013, bo Energetska agencija za Podravje v sodelovanju z Mestno občino Maribor, na Trgu Leona Štuklja v Mariboru pričela z enomesečno akcijo pod naslovom »1 tona CO2«. Ob pričetku akcije bomo na Trgu Leona Štuklja postavili kocko »1 tona CO2«, z dimenzijami 8 x 8 x 8 metrov. Kocka bo na trgu postavljena do 20. junija 2013. V tem času bodo potekale številne spremljevalne aktivnosti na temo učinkovite rabe energije, rabe obnovljivih virov energije in zmanjševanja emisij CO2. Hkrati se bodo predstavila tudi nekatera druga podjetja s svojimi dejavnostmi. Akcija bo namenjena informiranju in obveščanju ljudi o količini ogljikovega dioksida, ki ga z rabo energije nezavedno v okolje sprošča vsak izmed nas. Z rabo energije povprečen Slovenec na leto ustvari 9 ton emisij CO2. To pomeni 25 kilogramov emisij CO2 na dan. 40 % vseh emisij CO2 pridelamo v naših domovih, največ na račun ogrevanja, ki je v povprečju odgovorno za 70 % vse porabljene energije v gospodinjstvih. Za 30 % vseh emisij CO2 je odgovoren promet. 
 
Vsak dan se sami odločamo o tem, koliko emisij CO2 bomo ustvarili. S pomočjo premišljenih odločitev lahko občutno zmanjšamo količino emisij, ki jih ustvarimo doma, v šoli, na delovnem mestu ali na poti. Že z majhnimi spremembami vsakodnevnih rutin, ki pa ne vplivajo na kakovost našega življenja, lahko vsak posameznik prispeva svoj delež. Varčevanje z energijo in učinkovita raba energije sta najbolj učinkovita koraka za dosego tega cilja.
 
Zmanjšanje CO2 za 1 tono na letni ravni lahko vsak izmed nas doseže predvsem z učinkovito rabo energije, z majhnimi spremembami vsakodnevnih ravnanj, ki pa ne vplivajo na kakovost našega življenja. Pravzaprav nam celo prihranijo denar.
 
UKREPAJ!
 
Več informacij o prireditvi najdete na www.energap.si, več o evropskem projektu LEAP pa na http://leap-eu.org/
 
Več o akciji »1 tona CO2« in nasveti, kako lahko sami pripomoremo k zmanjšanju CO2, so v priloženem dokumentu. Program prireditve je v prilogi.
 

 


vodoravna delilna črta
Priloge
sponka
vodoravna delilna črta
vodoravna delilna črta
ikona ostalih tipov datotek Akcija 1 tona CO2 - Nasveti za zmanjšanje CO2
vodoravna delilna črta
iokna datoteke pdf  Mesec trajnostne energije v Mariboru
vodoravna delilna črta
iokna datoteke pdf  Mesec trajnostne energije v Mariboru - Kratek program dogodkov
vodoravna delilna črta