Obisk novega skupnostnega ekološkega vrta v Novi vasi
vodoravna delilna črta


Včeraj, 21. maja 2013, smo skupaj z društvom Urbani eko vrt predali več kot 20 vrtov, ki se nahajajo v bližini vrtca Otona Župančiča - enota Mehurčki v Novi vasi. Vrtovi so se med vrtičkarje razdelili z žrebom. Ob prevzemu vrtov je bil prisoten tudi župan Mestne občine Maribor dr. Andrej Fištravec, ki je ob tem povedal: »Skupnostni urbani vrtovi me navdušujejo že od začetka, zato so predstavljali pomemben del mojega predvolilnega programa. Prav zato sem še toliko bolj navdušen ob dejstvu, da se ta skupnost širi. Kot župan bom ta projekt aktivno podpiral še naprej.« 
 
Vse se je pričelo v lanskem letu v okviru programskega sklopa Evropske prestolnice kulture Urbane brazde, ko je društvo Varuhi semen izvedlo projekt “Skupnostni urbani eko vrt” v Borovi vasi. Odziv občanov Maribora je bil izjemen, tako da je danes na čakalni vrsti za eko vrt že približno 150 interesentov.
 
Projekt “Skupnostni urbani vrtovi”, tako predstavlja trajnostni učinek EPK, ki ga razvijamo naprej. Izvaja se praktično brez sredstev, z dobro voljo ljudi, pri tem pa je potrebno pohvaliti pristojne službe za dobro sodelovanje, saj so prizadevno iskale rešitve glede iskanja primernih lokacij. Za izvedbo projekta pa so na osnovi izkušenj določeni osnovni pogoji, katerih se organizatorji držijo. Zemljišča, za katera je zelo priporočljivo, da so v lasti občine, se morajo nahajati v neposredni bližini gosto poseljenih območij in morajo omogočati ureditev vsaj 10 in največ 50 vrtov v velikosti 50 do 100 m2. Med nujne elemente vrtov spadajo voda, ograja, objekti za hrambo orodja, prostor za druženje in sanitarije. Projekt so doslej s svojim delom podprli v Srednji biotehnični šoli Maribor, Srednji gradbeni šoli Maribor in podjetju Geoservis, d.o.o..
 
V tem trenutku je v pripravi tudi lokacija na Pobrežju, v Stražunu bo v uporabo predanih okrog 100 vrtov. Do leta 2020 je cilj pridobiti vsaj 500 urbanih eko vrtov na 5 hektarjih, zato bo MO Maribor sodelovala na evropskem razpisu Life+ skupaj s partnerskimi društvi Varuhi semen, društvom za ohranjanje biotske pestrosti kulturnih rastlin, zadrugo Dobrina in kooperativo Peron. Cilj projekta je v prakso prenesti model, katerega osnova je sonaravno in skupnostno delovanje urbanega vrtnarjenja z lokalno distribucijo in trženjem sveže zelenjave in sadja ter predelavo viškov.
 
Več informacij o projektu je objavljenih na spletni strani http://ekovrt.si/.
 

Več fotografij si lahko ogledate v fotogaleriji.


vodoravna delilna črta