Novinarska konferenca župana MOM dr. Andreja Fištravca
vodoravna delilna črta


V okviru prve novinarske konference župana Mestne občine Maribor dr. Andreja Fištravca so bili predstavljeni pogledi v zvezi s projektom javno-zasebnega partnerstva »Nadgradnja in avtomatizacija cestnega prometa v MOM«. Z današnjim dnem je prenehal delovati radarski sistem v Mariboru. Izpostavljene so bile tudi nekatere kadrovske spremembe in načrtovane aktivnosti v prihodnje.
 
Ob delovnem obisku Medobčinskega inšpektorata in redarstva Maribor ter podjetja Nigrad, d. d., je potekala prva uradna novinarska konferenca župana Mestne občine Maribor dr. Andreja Fištravca. Na novinarski konferenci sta sodelovala še odvetnik Nenad Zečević iz Odvetniške pisarne Zečević ter Marko Žula, ki po pooblastilu župana vodi Mestno upravo MOM.
 
Osrednja tema novinarske konference je bila problematika v zvezi s projektom javno-zasebnega partnerstva »Nadgradnja in avtomatizacija cestnega prometa v MOM«. Po včerajšnjem sestanku z Dušanom Šešokom, predsednikom uprave podjetja Iskra Sistemi, d. d. in Mitjo Šešokom se je župan dr. Fištravec danes odzval na prekinitev pogodbe s strani zasebnega partnerja. Na včerajšnjem sestanku je Dušan Šešok napovedal tudi vložitev tožbenega zahtevka, višina tega pa bi lahko po njegovih napovedih bila višja od do sedaj objavljenih številk v javnosti. »Ob polnoči je potekel tridesetdnevni rok od Iskrine odločitve, da prekine pogodbo. Z današnjim dnem radarski sistem več ne deluje. Predlog poravnave bomo začeli proučevati, vendar moramo videti, kakšna je struktura stroškov.  Problema radarjev se lotevamo v drugačni odvetniški zasedbi. Problematika je pravno zapletena in Maribor orje ledino na tem področju,« je izpostavil župan dr. Fištravec.
 
Na novinarski konferenci je župan dr. Fištravec predstavil tudi nekaj kadrovskih odločitev glede vodstvenih položajev v Mestni upravi MOM oz. v skupnih občinskih organih, ki jih je sprejel v tem tednu. Pooblastila za vodenje Sekretariata za splošne zadeve so bila odvzeta Branki Krajnc, vodenje pa je bilo zaupano Mariji Tanacek, ki je pred leti že vodila sekretariat. Po tem, ko so bila pooblastila za vodenje pravne in kadrovske službe odvzeta Davorju Ozmecu, jo po pooblastilu vodi Matjaž Dolamič, zaposlen v okviru sekretariata. Na področju informatike so bila pooblastila odvzeta Tadeju Pešlu, vodenje pa je ponovno prevzel Rasto Pušauer. »Projekt nove sistemizacije je že začel teči, s tem pa bi radi vzpostavili večjo funkcionalnost celotne Mestne uprave MOM. Recimo, družbene dejavnosti bi radi združili pod en urad, vodenje projektov pa bi prevzeli matični uradi,« je pojasnil župan. Ob tem je napovedal racionalizacijo v okviru projekta Evropske prestolnice mladih Maribor 2013, in sicer kot prvi ukrep ukinitev službenih potovanj ekipe EPM.
 
Kot je povedal dr. Fištravec, bo na podlagi mnenja komisije za direktorja javnega podjetja Mariborski vodovod, d. d. predlagal dosedanjega direktorja podjetja Danila Burnača, mag. ekon. in. posl. ved, in sicer za obdobje štirih let. Mestni svet MOM bo predlog za podajo soglasja k imenovanju Danila Burnača za direktorja obravnaval na 26. redni seji, 6. maja 2013.
 
V okviru novinarske konference je župan predstavil tudi nekaj aktivnosti na področju zelenih površin. V kratkem bo tako objavljen razpis za upravljavca mestnega parka. »Potrebno je izbrati strokovnega upravljavca, da ne bo park še naprej propadal,« je opozoril dr. Fištravec. V mesecu maju bo prav tako izdan poziv po sestavi interdisciplinarne urbanistične komisije, ki bo nadomestila institucijo mestnega arhitekta.
 
Več fotografij z novinarske konference si lahko ogledate v fotogaleriji.
 
Tonski posnetki z novinarske konference so objavljeni v prilogi.


vodoravna delilna črta
Priloge
sponka
vodoravna delilna črta
vodoravna delilna črta
ikona datoteke wav  Novinarska konferenca - Radarji - 19.4.2013 - 1
vodoravna delilna črta
ikona datoteke wav  Novinarska konferenca - Radarji - 19.4.2013 - 2
vodoravna delilna črta