Vabilo na predstavitev slikanice »PŠENIČKA POTIČKA: Govoreča mačka in Lukčeva brezglutenska dieta« / 24.1.2013 ob 9.00
vodoravna delilna črta

 

v četrtek,  24.  januarja 2013, med 9. in 11.30 v enoti Lenka, v vrtcu Otona Župančiča, Ulica Pohorskega odreda, Maribor.
 
 
V enoti Lenka vrtca Otona Župančiča v Mariboru bo potekala predstavitev slikanice z naslovom »Pšenička potička: Govoreča mačka in Lukčeva brezglutenska dieta«, ki je namenjena predstavitvi celiakije in brezglutenske diete predšolskim otrokom. Slikanica v slovenskem in madžarskem jeziku je nastala v okviru bilateralnega projekta LQ-CELIAC, katerega namen je opozoriti širšo javnost na problem bolnikov s celiakijo, pa tudi osveščanje mladih. Slikanico sta napisala in ilustrirala šestletni Nik Furman in njegov dve leti mlajši bratec Luka - bolnik s celiakijo, izdala pa jo je Mestna občina Maribor, vodilni partner projekta LQ-CELIAC.
 
Si želite tudi vi poskusiti slastne sveže spečene brezglutenske piškote - čokine in opazovati otroke pri spoznavanju celiakije? Veseli bomo, če se boste pridružili otrokom iz skupine Lunice ob predstavitvi slikanice Pšenička potička: govoreča mačka in Lukčeva brezglutenska dieta, ki bo potekala v četrtek, 24. januarja 2013, med 9. in 11.30 v enoti Lenka, v vrtcu Otona Župančiča, Ulica Pohorskega odreda, Maribor.
 
DODATNE INFORMACIJE
 
O celiakiji in brezglutenski dieti
 
Celiakija je kronična bolezen tankega črevesa, pri kateri morajo bolniki iz svoje prehrane izključiti vse prehranske izdelke, ki vsebujejo gluten (beljakovina, ki se nahaja v pšenici, ječmenu, ovsu in rži). Kot posledica uživanja glutena se pri njih med najpogostejšimi simptomi pojavljajo prebavne motnje, zdravstvene težave zaradi  pomanjkanja vitaminov in drugih sestavin hrane ter padec odpornosti organizma. Bolezen se zelo pogosto kaže tudi z neznačilnimi znaki in lahko prizadene številne organske sisteme, zato je potrebno zgodnje odkrivanje, saj le pravočasno zdravljenje lahko prepreči razvoj težkih zapletov bolezni.
 
Po rezultatih trenutnih raziskav se celiakija pojavlja pri več kot 1% celotne populacije, kar bolezen uvršča med najpogostejše kronične bolezni razvitega sveta nasploh. Diagnosticiranje bolnikov pa je v številnih regijah Evrope žal še vedno zelo nizko, kar velja še posebno za območja, ki so oddaljena od pomembnih medicinskih središč. Nemalokrat se tako zgodi, da bolnik diagnozo od pojava prvih simptomov išče tudi več kot 10 let.
 
Edini način zdravljenja celiakije je stroga doživljenjska brezglutenska dieta, saj že najmanjše količine glutena (20 ppm oz. delcev na milijon) v prehrani teh bolnikov lahko privedejo do hudih dolgoročnih zapletov bolezni in lahko vodijo tudi v razvoj malignih bolezni.
 
O projektu LQ-CELIAC
 
V projekt LQ–CELIAC je vključenih pet projektnih partnerjev iz Slovenije in Madžarske – Mestna občina Maribor, Univerzitetni klinični center Maribor, Slovensko društvo za celiakijo ter Bolnica Szombathely in Društvo za celiakijo Železne županije iz mesta Szombathely na Madžarskem. Do junija 2014 bodo izvedli serijo aktivnosti, s katerimi želijo odkriti nove bolnike s celiakijo, povečati ozaveščenost širše javnosti o problematiki bolezni, izboljšati življenje bolnikov s celiakijo na obmejnem območju severovzhodne Slovenije in jugozahodne Madžarske ter povečati njihovo čezmejno mobilnost. Projekt v vrednosti 627.000 EUR sofinancira Evropski sklad za regionalni razvoj v okviru Operativnega programa čezmejnega sodelovanja Slovenija – Madžarska 2007 – 2013.
 
 


vodoravna delilna črta