Kako FIT je mesto Maribor?
vodoravna delilna črta


Velika raziskava Urada za šport Mestne občine Maribor in Bodifit društva
 
Bodifit društvo je v sodelovanju ter s pomočjo Urada za šport Mestne občine Maribor izpeljalo projekt ter raziskavo: Kako FIT je mesto Maribor? Z raziskavo smo želeli razbliniti tabu o vadbi v rekreativnih centrih in dokazati, da je vadba namenjena vsem starostnim skupinam, tako ženskam kot moškim. Cilj raziskave je bila promocija športa in rekreacije v Mariboru. Izpeljalo projekt je bil namenjen približanju športa in rekreacije predvsem neaktivni populaciji.
 
Raziskave namreč kažejo, da so premajhna telesna aktivnost, stresen način življenja in nezdrava prehrana glavni vzroki za nastop slabega počutja in posledično različnih bolezni. Kako FIT je Maribor je raziskava, kjer smo želeli vsem Mariborčanom dokazati, da lahko aktivni in neaktivni vseh generacij, moški in ženske, v sorazmerno kratkem času naredijo opazno spremembo v svojem počutju in zdravju (v obdobje 5 tednov).
 
V raziskavo, Kako fit je mesto Maribor, se je vključilo 196 posameznikov, kateri so se ne glede na spol, starost in status, odločili narediti spremembo v svojem življenju, in to v petih tednih. Predvsem na treh področjih:
·         TELESNA AKTIVNOST,
·         URAVNOTEŽENA PREHRANA,
·         POČITEK.
 
Bodisi so želeli preoblikovati telo, izboljšati počutje, imeti več energije, ali povečati vzdržljivost, moč in gibljivost. Vsak posameznik je prejel svoj osebni program vadbe, narejen s strani strokovnega kadra, licenciranih vaditeljev in inštruktorjev fitnesa, glede na njegova pričakovanja in potrebe. Raziskava je potekala od 1.4.2012, do 24.10.2012.
 
V raziskavi je pod strokovnim vodstvom predsednika Bodifit društva, osebnega trenerja ter strokovnjaka na področju fitnesa in prehrane, Marka Geršaka sodelovalo več kot 10 licenciranih vaditeljev, inštruktorjev in trenerjev, ki so kot mentorji spremljali udeležence v raziskavi. Pred pričetkom vadbe so z vsakim udeležencem v raziskavi opravili strokovni posvet ter diagnostično bioimpendančno testiranje telesne sestave. Vsak mentor je na osnovi posveta in testiranja pripravil program vadbe, ki je vključeval vadbo v dveh fitnes centrih ter različne oblike skupinske vadbe. Udeleženci raziskave so v časovnem obdobju trajanja raziskave, petih tednov, tako lahko obiskali več kot 250 terminov skupinskih vadb. Vse od body and mind vadb, kot so joga pilates, pilates in fitnes joga, preventivnih vadb, kamor sodi fit hrbtenica, fit nosečnice, fit seniorji in hidrogimnastika, vadb za oblikovanje telesa, ki jih poznamo kot TNZ, oblikovanje telesa, just fit, fusion in fit trening, do aerobnih oblik vadbe, kot so  bodift, bodimix, konga in zumba.
 
Rezultati raziskave na 196 testirancih so pokazali, da je 60,2% vadečih zmanjšalo telesno težo. Delež maščobe je znižalo kar 79,5 % moških in 80,3 % žensk. Prav tako je svojo mišično maso povečalo 74,5 % vadečih, od tega 79,5 % moških in 73,2 % žensk. Še posebej navdušujoč je podatek, da se je v raziskavo Kako fit je mesto Maribor vključilo 38,7 % oseb, starejših od 41 let. Pri tej starostni skupini je namreč redna telesna aktivnost še posebej pomembna za ohranjanje vitalnosti in bistveno pripomore k povečanju kakovosti življenja.
 
Zelo zanimiv je podatek, da so testiranci v raziskavi izgubili skupaj kar 204,8 kg telesne teže. Testiranci v raziskavi so skupaj izgubili 244,47 kg skupne telesne maščobe. Testiranci so pridobili 120,93 kg telesne teže v obliki mišične mase. Doseženi rezultati so za udeležence pomenili še dodatno motivacijo, zato jih je veliko z vadbo tudi nadaljevalo.
 
Več informacij je v prilogi.


vodoravna delilna črta
Priloge
sponka
vodoravna delilna črta
vodoravna delilna črta
ikona ostalih tipov datotek Kako FIT je mesto Maribor - članek
vodoravna delilna črta
iokna datoteke pdf  Raziskava Kako fit je mesto Maribor
vodoravna delilna črta