Odziv župana Franca Kanglerja na članek v Večeru »Hobotnica, ki je ugrabila Maribor«
vodoravna delilna črtaPonovno sem bil globoko presenečen, ko sem v soboto, 13. oktobra 2012, od prijateljev slišal, da je Večer objavil ugrabitelje mesta Maribor v smislu šikaniranja posameznikov, ki so kakorkoli v moji ekipi. Ne znam si predstavljati župana, ki za projekte, ki si jih pred volitvami zastavi, ne bi imel svoje ekipe. V zadnjem času smo veliko projektov v Mariboru realizirali in prav nekateri pri teh projektih imajo velike zasluge. Ko pregledam članek novinarja Aljoše Peršaka in novinarke Nine Ambrož, dobim občutek, da nekateri želijo Slovenijo vrniti v leto 1941, ko so nekateri delali seznam ljudi, ki niso primerni za družbo. Osebno se počutim enako kot vsi ostali, ki so navedeni, da prav ta dva novinarja želita v družbi ustvariti veliko nezadovoljstva, predvsem pa sta globoko posegla v človekove pravice s tem, ko sta evidentirala in načrtno vodila osebne podatke nekaterih uradnikov, ki niso ne člani političnih strank, ne politični funkcionarji. Naj omenim, da je kar nekaj oseb na seznamu bilo imenovanih s strani mestnega sveta ali nadzornih svetov, pa kot župan nisem imel neposrednega vpliva pri dodelitvi ali imenovanju njihovih funkcij. Očitno novinar ne razume demokracije in politične pluralnosti, saj so večinoma osebe na njihovem seznamu desnega političnega pola. Imamo tudi podjetja v državni lasti v Mariboru, kjer je zaposlen skoraj ves vrh ene leve politične opcije, pa niti en od teh dveh novinarjev ni zapisal stavka. Z vsem spoštovanjem do novinarjev in medijske hiše Večer vseeno mislim, da je zadnji čas, da se tako resni časopis zamisli nad početjem teh dveh novinarjev, saj poznamo zgodovino in vemo, kdo je delal sezname oz. "hobotnice".
 
Glede na nekatere pritiske, ki jih imam v zadnjem času, imam občutek, da očitno posameznike v Mariboru moti to, da sem kot župan pri predsedniških volitvah podprl prijatelja, dr. Milana Zvera. Vsak ima pravico imeti svojega kandidata, tudi jaz imam svojega, žalostno pa je to, da so nekateri podaljšana roka za politična napadanja in obračunavanja z drugače mislečimi v našem mestu.
 
Ne spomnim se, da bi ta novinarja bila naklonjena kateremu pozitivnemu projektu v mestu, vendar to ni pomembno. Pomembno je, da želim, da se nekateri projekti v mestu zaključijo, da se moje obljube tudi izpeljejo in da še naprej v mestnem svetu sprejemamo odločitve s tako prepričljivo večino, kar pa seveda moti tudi avtorja tega članka.
 
Nekateri so imeli pomisleke glede mojega županovanja, pa sem v lanskem letu mestnemu svetu ponudil svoj odstop. Zanimivo je, da niti eden svetnik ni glasoval za moj odstop, kar pomeni, da sem dobil mandat, da zaključim svoje štiriletno županovanje. Glede na okoliščine in pritiske, ki jih imam v zadnjem času, pa je velika verjetnost, da se bom odločil še za tretji mandat.
 
 
Franc KANGLER
ŽUPAN
MESTNE OBČINE MARIBOR


vodoravna delilna črta