Doživljajsko igrišče praznovalo priznanje za posebne dosežke
vodoravna delilna črta

 

Današnji dan je na Doživljajskem igrišču v Malem betnavskem gozdu potekal malce drugače. Minil je v znaku igranja, druženja in praznovanja prav posebnega priznanja. Doživljajsko igriške je namreč na konferenci »City for children« v Stuttgartu prejelo priznanje za posebne dosežke. Ob prikazanem promocijskem filmu so se lahko majhni in veliki posladkali s sladoledom, čestitat pa jim je prišel tudi podžupan Mestne občine Maribor mag. Tomaž Kancler.

 

Mestna občina Maribor je projekt doživljajskega igrišča DOŽI prijavila na razpis City for Children decembra lani in že marca letos prejela obvestilo, da je od dvaindvajsetih prijavljenih evropskih mest v ožjem izboru štirih mest, ki se potegujejo za nagrado za odličnost na področju otrokom prijaznega načrtovanja sosesk. Spomnimo, v ožjem izboru so bila poleg Maribora še mesta Reggio Emilia iz Italije ter Hamm in Oldenburg iz Nemčije. Prva nagrada za odličnost je sicer odšla v roke predstavnikov mesta Oldenburg iz Nemčije, vendar se je Maribor s priznanjem za posebne dosežke zelo dobro odrezal v druščini visoko proračunskih projektov. Žirija je ob predaji priznanja poudarila, da je projekt mesta Maribor prepoznan kot izjemno zanimiv zaradi specifičnih značilnosti – odlične umestitve igrišča v močno poseljeno naselje stanovanjskih blokov, upoštevanja naravnih značilnosti okolja, nizkega vložka finančnih sredstev in razpoznavnega medgeneracijskega sodelovanja. Priznanje je predstavnikom mesta izročila z željo, da pilotski projekt doživljajskega igrišča DOŽI nadgradijo s podobnimi po različnih lokacijah po mestu in idejo prenesejo tudi drugim evropskim mestom. Zmagovalno mesto Oldenburg je prijavilo projekt obuditve opuščene kasarne, v katerem so od začetka do konca s svojimi idejami aktivno sodelovali otroci in mladostniki, ki zdaj na prenovljenem prostoru samostojno izvajajo tudi različne programe – koncerte, delavnice ipd.

Delavnica na temo 'Načrtovanje kakovostnih javnih prostorov za otroke' bo potekala v Mariboru v začetku marca prihodnje leto, ko bo mesto Maribor tudi nosilec naziva Evropska prestolnica mladih. Na delavnico bodo povabljeni predstavniki dvainsedemdesetih evropskih mest, ki sodelujejo v mreži otrokom prijaznih mest. Mesto Maribor že nekaj časa aktivno sodeluje v tovrstnem združenju mest in je odmevno prispevalo k naboru dobrih praks tudi z nagrado za projekt doživljajskega igrišča DOŽI. Sedaj ima priložnost, da poseže še korak višje, tako pri dvigu lastne kakovosti bivanja kot tudi pri promoviranju in izmenjavi dobrih praks.

 

Več fotografij si lahko ogledate v fotogaleriji.

 

 

 

 


vodoravna delilna črta