Slavnostni podpis sporazuma o pobratenju med mestoma Maribor in Harkov iz Ukrajine
vodoravna delilna črta

 

Župan Mestne občine Maribor Franc Kangler in župan mesta Harkov Gennadiy Kernes sta danes, 17. aprila 2012, v Mestni hiši Rotovž podpisala sporazum o pobratenju mest. S pobratenjem Maribora in Harkova se ne bo poglobilo samo medsebojno sodelovanje na gospodarskem, izobraževalnem in kulturnem področju obeh mest, temveč tudi bilateralno sodelovanje med obema državama.
 
Ob podpisu listine je župan ukrajinskega mesta Harkov Gennadiy Kernes izpostavil, da je vzpostavitev partnerskih in prijateljskih odnosov med mestoma in različnima narodoma zelo pomembno za vse. »To nam pomaga, da se naše vezi krepijo in meje brišejo. Čeprav je mesto Maribor skoraj petsto let starejše od Harkova, menim, da imata veliko skupnega. Obe se nahajata na vzhodu držav in sta drugi največji mesti. Maribor se je začel hitro razvijati, zahvaljujoč razvoju trgovine, in enako velja za Harkov. Prav tako sta obe mesti veliki zaveznici športa. In oboji imamo iste cilje – da bi naši meščani živeli bolje. Zato sem prepričan, da bo naše sodelovanje v prihodnje obrodilo veliko dobrega,« je dejal župan Kernes.
 
Mesto Harkov je tako že dvanajsto zapovrstjo, ki je podpisalo sporazum z mestom Maribor. Sporazum je bil podpisan že z mesti Gradec (AUT), Greenwich (GB), Kraljevo (SRB), Marburg na Lahni (D), Osijek (CRO), Petange (LUX), Pueblo, Kolorado (ZDA), Sankt Peterburg (RUS), Szombathely (H), Tours (F) ter Videm/Udine (IT).
 
»Današnji dogodek je dokaz več, da je Maribor odprto mesto, pripravljeno na sodelovanje tako v gospodarstvu kot tudi kulturi, športu, turizmu in izobraževanju. Mesti bosta poglobili tudi sodelovanje na področju izobraževanja skozi sporazum med obema univerzama. Harkov je mesto, s katerim imamo veliko skupnega, zato sem zelo ponosen, da smo danes oplemenitili naše sodelovanje,« je povedal župan Mestne občine Maribor Franc Kangler.
 
Več fotografij si lahko ogledate v fotogaleriji.


vodoravna delilna črta