Svetovno mladinsko prvenstvo v šahu 2012
vodoravna delilna črta

 

12 dni, 1.500 šahistov, 9.000 partij, 2.500 udeležencev, 30.000 nočitev
Maribor, 17. februar 2012 – Maribor v okviru Svetovnega mladinskega šahovskega prvenstva pričakuje več kot 2.500 gostov – 12 dnevno tekmovanje bo potekalo v več dvoranah v Mariboru – Maribor bo novembra obiskal Gari Kasparov.
 
Organizatorji so na današnji novinarski konferenci v Mariboru predstavili priprave na Svetovno mladinsko šahovsko prvenstvo, ki bo v Mariboru potekalo od 7. do 19. novembra 2012.
Pred samim prvenstvom bodo v Mariboru v sklopu »Črno-belega sveta« kot del programa Evropske prestolnice kulture potekale tudi promocijske aktivnosti, s katerimi želimo zagotoviti popularizacijo šaha med mladimi ter jim tako približati ta prijeten šport.
Projekt »Črno-beli svet« se bo pričel 16. junija 2012 z velikim šahovskim dvobojem v katerem se bosta pomerili ekipi Štajerske iz Slovenije in Avstrije.
V času Svetovnega mladinskega šahovskega prvenstva bo v okviru EPK Maribor obiskal tudi Gari Kasparov.
 
»To bo izjemen dogodek za Maribor. Ne samo zaradi gospodarskih učinkov, temveč tudi zaradi drugih socialnih učinkov, ki niso neposredno merljivi.  Za vsakega mladega šahista iz množice 1.500-ih, ki bodo odigrali več kot 9.000 partij, je sodelovanje na svetovnem prvenstvu svojevrstna priložnost, ki bo zagotovo vplivala na njegovo nadaljnjo športno kariero. In ne nazadnje, je to je izjemen dogodek za vso Slovenijo, ki je prav gotovo primerljiv s šahovsko olimpijado, ki smo jo pred desetletjem gostili na Bledu.
Prvenstva se bo kot gost udeležil velemojster Gari Kasparov. Z njim, kakor tudi s predsednikom Evropske šahovske zveze, gospodom Silvijem Danailovom, sem se ta teden srečal v Strasbourgu. Med drugim smo se pogovarjali o organizaciji prvenstva v Mariboru, od katerega vsi veliko pričakujemo. Gospod Gari Kasparov, ki se ta hip v Evropi ukvarja s promocijo šaha v šolah, je prepričan, da šahovska prvenstva lahko pripomorejo k promociji šaha. Prav tako je potrebno vse skozi prepričevati javnost in odločevalce, da vidijo, da ima šah izjemne pozitivne učinke na intelektualni in vrednostni razvoj posameznika. Zato ga je po njegovem mnenju nujno treba bolj integrirati v učne načrte.
Slovenija je država z bogato šahovsko tradicijo. Morda ne tako kot sta denimo Armenija ali Gruzija, a ima v svoji zgodovini vendarle izjemne dosežke in, tako sem prepričan, tudi v prihodnje solidne potenciale. Želim, da bi prvenstvo izkoristili za promocijo šaha med mladimi in za temeljit razmislek, ali je vloga šaha v slovenski šoli ustrezno zastavljena.
Želim, da dogodek, ki je po gospodarskih in turističnih učinkih pomemben, za razliko od blejske olimpijade, pritegne tudi ustrezno medijsko pozornost,« je na novinarski konferenci dejal dr. Milan Zver, evropski poslanec in predsednik organizacijskega odbora.
 
Franc Kangler, župan Mestne občine Maribor, je ob tem dodal: »Maribor bo v mesecu novembru svetovno šahovsko središče, v katerem bodo zbrani najboljši mladi šahisti sveta. Prvenstvo bo v prvi vrsti imelo pozitivne učinke na razvoj šaha v naši državi in priljubljenost le-tega med mladimi. V času poteka tekmovanja lahko pričakujemo okrog 30.000 nočitev, kar bo pomembna dodana vrednost v turizmu in gospodarstvu v Mariboru ter Sloveniji. Prvenstvo bo doprineslo k promociji našega mesta in države po svetu, tako skozi šahiste in njihove spremljevalce, kot tudi medijsko poročanje. Verjamem, da bo teh 2.500 gostov, kolikor jih pričakujemo na prvenstvu, poneslo pozitivne vtise svojim prijateljem in znancem ter se odločili, da še kdaj obiščejo Maribor in druge kraje v Sloveniji.
Kot župan sem vesel, da smo uspeli povezati dva pomembna projekta, ki bogatita Maribor v letošnjem letu, to je Evropsko prestolnico kulture in šahovsko prvenstvo. Na ta način smo stkali vezi med kulturo in športom ter mladimi, kar je dobra popotnica za naprej.«
 
»Prijave za Svetovno prvenstvo v šahu za mladince bomo odprli meseca aprila. Skladno z dosedanjimi prvenstvi pričakujemo, da se bo Svetovnega mladinskega šahovskega prvenstva udeležilo 1.500 šahistov iz več kot 100 držav, skupaj s spremljevalci pa bo Maribor gostil več kot 2.500 ljudi, ki bodo v 12. dnevih v času trajanja prvenstva ustvarili več 30.000 nočitev. Sama organizacija prvenstva bo tehnično in izvedbeno sicer naporna, nas pa veseli, da imamo v Mariboru in bližnji okolici že sedaj dovolj namestitvenih kapacitet in vse potrebne infrastrukturne objekte – tekmovanje bo potekalo v dvorani v hotelu Habakuk in v dveh montažnih dvoranah pod Pohorjem – za izvedbo tako zahtevnega projekta. Zavedati se namreč moramo, da bomo pod drobnogledom vseh udeležencev in tudi tistih, ki bodo prvenstvo spremljali v neposrednem prenosu na svetovnem spletu. Po naših ocenah si bo prvenstvo preko spleta dnevno ogledalo več kot 300.000 obiskovalcev,« je pričakovanja organizatorjev predstavil Georg Mohr, generalni sekretar prvenstva.
 
Več informacij: info@wycc2012.com


vodoravna delilna črta