Župan otvoril projekt KULTURNE AMBASADE
vodoravna delilna črta
13.1.2012

Župan Mestne občine Maribor Franc Kangler je v okviru otvoritve KULTURNIH AMBASAD danes, ob 18. uri v Vetrinjskem dvoru sprejel visoke predstavnike Finske in Estonije.

Vetrinjski dvor, ena najstarejših zgradb v Mariboru in sedež projekta Evropske prestolnice kulture, je danes odprl svoja vrata v galerijski prostor in tako postal osrednje prizorišče dogodkov Kulturnih ambasad. Prvi predstaviljata svojo kulturo Finska in Estonija, in sicer s programom, ki je nastal v sodelovanju s fundacijo Turku 2011, Veleposlaništvom Finske v Ljubljani in Veleposlaništvom Estonije v Budimpešti.  

Vse leto bo program Kulturnih ambasad privabljal ljubitelje umetniških dogodkov, ki bodo prikazovali in predstavljali raznolikost in bogastvo evropskih in svetovnih kultur. Pričakujemo izjemno kulturno sožitje v letu 2012, ki bo izraz neprecenljivega sodelovanja v globalnem prostoru. S programsko entiteto Kulturne ambasade bo mednarodni program EPK bogatejši za vrsto dogodkov, kar bo preko umetnosti in kulture prispevalo k živahni izmenjavi z meščani. Maribor bo tako postal prizorišče razstav vizualne in intermedijske umetnosti, bogatih simpozijev in okroglih miz, koncertov s področja klasične in sodobne glasbe, bogatega filmskega programa, literarnih in kulinaričnih prireditev, odrskih umetnosti ter gledališča za najmlajše kot tudi drugih zvrsti umetniškega izražanja v urbanem okolju.

V zadnjem letu so sooblikovali bogat program s tujimi kulturnimi centri v Sloveniji, veleposlaništvi držav iz celega sveta ter bivšimi, sedanjimi in bodočimi evropskimi prestolnicami kulture. Program je bil povrh tega zasnovan tako, da omogoča dolgotrajne raznovrstne mednarodne kulturne izmenjave in pospešuje sodelovanje z ustanovami v Mariboru, kot so Slovensko narodno gledališče, Umetnostna galerija Maribor, Narodni dom, Lutkovno gledališče, Univerzitetna knjižnica Maribor, Pekarna Magdalenske mreže, Kino Udarnik, II. gimnazija Maribor in Mladinski kulturni center.

Nekaj utrinkov z otvoritve:

 

Foto: Mediaspeed

vodoravna delilna črta