Maribor je Evropska prestolnica mladih 2013
vodoravna delilna črta

Mestna občina Maribor (v nadaljevanju: MOM) je bila včeraj, 17. novembra 2010, na zaključni prireditvi v Kijevu (Ukrajina), uradno izbrana in imenovana kot Evropska prestolnica mladih 2013. 

 

MOM se je v juniju 2010 prijavila na poziv Evropskega mladinskega foruma za pridobitev naziva Evropska prestolnica mladih 2013. Na poziv se je prijavilo dvanajst evropskih mest: Antalya (Turčija), Bukarešta (Romunija), Byron (Grčija), Hertogenbosch (Nizozemska), Istanbul (Turčija), Karlstad (Švedska), Maribor (Slovenija), Stantu Gheorge (Romunija), Goes (Nizozemska), Derry (Velika Britanija) in Zaragoza (Španija), med katerimi se je štirim uspelo uvrstiti v ožji izbor: Mariboru, Derryu, Goesu in Karlstadu.

 

Na zaključni prireditvi v Kijevu, ki so se je udeležili predstavniki MOM ter predstavnik Urada za mladino pri Ministrstvu za šolstvo in šport, je Evropski mladinski forum uradno imenoval mesto, ki bo nosilec naziva Evropska prestolnica mladih v letu 2013. Župan MOM Franc Kangler je ob razglasitvi povedal: »Kot župan in občan Maribora sem ponosen in vesel, da je MOM osvojila naziv Evropska prestolnica mladih 2013. MOM nemalokrat predstavlja primer dobre prakse ostalim slovenskim občinam na področju razvoja mladinske politike. Občina že sedaj omogoča in vzpodbuja aktivno sodelovanje mladih na vseh področjih družbenega življenja, s prijavo na poziv Evropskega mladinskega foruma ter pridobljenim nazivom pa se je mesto zavezalo k ustvarjanju pogojev za razvoj okolja, ki bo mlade vzpodbujalo in jim omogočalo razvoj in uresničitev lastnih potencialov. Mesto bo že v letu 2012 mladim ponudilo pestro izbiro aktivnosti, pri katerih bodo lahko sodelovali aktivno ali pa zgolj kot udeleženci, saj je MOM nosilka projekta Evropska prestolnica kulture 2012 in Svetovnega mladinskega prvenstva v šahu. V letu 2013 mesto gosti Zimsko univerzijado, ki bo ponovno, tokrat predvsem s športnimi dogodki, mladim omogočilo pridobitev novih znanj in izkušenj. Pridobitev naziva Evropska prestolnica mladih 2013 za MOM tako predstavlja eno izmed dodatnih možnosti in priložnosti, ki jih mesto lahko izkoristi na poti razvoja k 'mladim prijaznemu mestu'.«

 

 

Vloga MOM je bila izbrana na podlagi  programa, ki ga je MOM oddala ob prijavi ter kasneje, na podlagi uvrstitve v ožji izbor, vsebinsko dopolnila. Odločitev o mestu, ki bo nosilec naziva, je sprejela mednarodna strokovna komisija, sestavljena iz predstavnikov Kongresa lokalnih in regionalnih oblasti Evrope, Odbora za kulturo in izobraževanje pri Evropskem parlamentu, Odbora regij, Sveta evropskih občin in regij, Svetovalnega odbora za mladino, EurActiva, NOW-a, Univerze v Montpellieru, portugalskega Mladinskega sveta, braškega mladinskega sveta lokalne skupnosti in Evropskega mladinskega foruma.

 

Pridobitev naziva Evropska prestolnica mladih 2013 predstavlja strateško - razvojno odločitev MOM, da se bo mesto razvijalo v smeri »mladim prijaznega mesta«. MOM z nazivom sprejema odločitev, da bo:

-          ustvarjala pogoje za razvoj okolja, ki bo mlade vzpodbujalo in jim omogočalo razvoj in uresničitev lastnih potencialov,

-          zagotavljala infrastrukturo, ki bo organizacijam omogočala razvoj in izvedbo raznovrstnih mladinskih dejavnosti, mladim pa ponujala priložnosti za krepitev kompetenc vseživljenjskega učenja,

-          omogočala udejstvovanje mladih pri sprejemanju odločitev, ki posredno ali neposredno vplivajo na življenje mladih v lokalni skupnosti,

-          vzpodbujala udejstvovanje mladih pri sprejemanju odločitev, ki so vezane na pripravo in izvedbo programa Evropske prestolnice mladih 2013.

 

 

Več fotografij si lahko ogledate tukaj.

 

Dodatne informacije:

Evropski mladinski forum (www.youthforum.org):

Evropska prestolnica mladih (www.europeanyouthcapital.org): Evropska prestolnica mladih (European Youth Capital) predstavlja naziv, ki ga na podlagi poziva Evropski mladinski forum podeli izbranemu evropskemu mestu za obdobje enega leta. Naziv se podeli tistemu mestu, ki se odlikuje kot pozitiven vzgled ostalim evropskim mestom ter ima ambiciozen program na področju krepitve mladih.


vodoravna delilna črta