Mariborski župan se je danes sestal z Njegovo svetostjo Dalajlamo v Budimpešti
vodoravna delilna črta


Župan Mestne občine Maribor Franc Kangler z delegacijo se je danes, v soboto, 18. septembra 2010, v Budimpešti sestal z Njegovo svetostjo XIV. Dalajlamo Tenzinom Gyatsom, duhovnim in posvetnim voditeljem Tibeta in Nobelovim nagrajencem za mir. V delegaciji je bila tudi pobudnica aprilskega obiska Dalajlame mag. Eva Škobalj, profesorica na Prvi gimnaziji Maribor in ustanoviteljica društva Za boljši svet. Srečanje predstavlja pripravo na leto 2012, ko bomo v okviru Evropske prestolnice kulture s pomočjo Njegove svetosti Dalajlame v mesecu maju organizirali srečanje Nobelovih nagrajencev za mir in drugih vidnih osebnosti iz sveta kulture, politike in religije. »Počaščen sem, da je Njegova svetost Dalajlama obiskal Maribor v mesecu aprilu, še bolj pa me veseli, da je sprejel povabilo, da Maribor znova obišče leta 2012, ko bomo Evropska prestolnica kulture. Kot veliko priznanje si štejem, da je Dalajama danes sprejel častno pokroviteljstvo srečanja Nobelovih nagrajencev za mir in osebnosti, ki dajejo pomemben pečat k oblikovanju človeških vrednost na svetovni ravni. Kot župan si prizadevam za medkulturnost in medversko razumevanje, zato sem prepričan, da z našimi dejanji in prepričanji ter pozitivno energijo Maribor lahko postane prepoznavno duhovno središče,« je povedal župan Franc Kangler.

V okviru obiska Budimpešte se je župan Franc Kangler sestal tudi s predstavniki mesta Budimpešta in s predstavniki kulture, s katerimi so se dogovorili o sodelovanju v času, ko bo Maribor Evropska prestolnica kulture 2012.

Njegova svetost Dalajlama je Maribor obiskal letos aprila na povabilo Mestne občine Maribor, Univerze v Mariboru, Prve gimnazije Maribor, društva Za boljši svet in Društva Joga v vsakdanjem življenju Maribor. Med 5. in 7. aprilom je Njegova svetost Mariborčanom in drugim obiskovalcem namenil dve predavanji, in sicer javno predavanje z naslovom »Etika za novo tisočletje«, ki je potekalo v Dvorani Tabor ter predavanje z naslovom »Sočutje – umetnost sreče« v Slovenskem narodnem gledališču Maribor. V Mestnem parku je ob županu Mestne občine Maribor Francu Kanglerju in rektorju Univerze v Mariboru prof. dr. Ivanu Rozmanu posadil drevo miru, nato pa obiskal Prvo gimnazijo Maribor. Ob tej priložnosti je župan Njegovi svetosti podaril Mestni ključ Maribora v znak zahvale in spoštovanja.

Več fotografij si lahko ogledate tukaj,


vodoravna delilna črta