Obisk 750 članske delegacije na Mariborskem Pohorju
vodoravna delilna črta
9.4.2010


Mariborsko Pohorje bodo v času od 14. do 17. aprila obiskali študenti Srbije, Črne gore, Bosne in Hercegovine ter Hrvaške, ki se bodo srečali na tradicionalni politijadi. Otvoritvena slovesnost Politijade bo potekala v sredo, 14. aprila 2010, ob 19. uri na Bolfenku na Mariborskem Pohorju.

 

Na današnji novinarski konferenci v Dvorani generala Rudolfa Maistra na Mestni občini Maribor so zbrani predstavili projekt Politijada, ki poteka v sodelovanju s srbskimi študenti Fakultete za družbene vede. Projekt je namenjen druženju in izmenjavi izkušenj študentov nekdanje skupne države. 750 študentov iz Srbije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Makedonije in Slovenije se bo na Pohorju družilo od 14. do 17. aprila, poleg predavanj in aktivnosti si bodo ogledali turistične znamenitosti države ter se seznanili s političnim sistemom države, ki študentom predstavlja primer dobre prakse vstopa v EU. Srečanje študentov Fakultet za družbene vede - Politijada, se v Sloveniji v devetnajstih letih odvija prvič.

 

Župan Mestne občine Maribor Franc Kangler je pobudnik, da bi se podobni dogodki in projekti mladih tudi v prihodnje odvijali prav v Mariboru. Hkrati je župan poudaril, da je Politijada eden izmed povezovalnih dejavnikov članic nekdanje skupne države in da bo dogodek pomembno vplival na promocijo Maribora kot turistične destinacije in s tem razvijal segment turizma in gospodarstva. Župan si prizadeva k vzpostavljanju tovrstnih projektov, saj so mladi dolgoročno najpomembnejša ciljna skupina za razvoj segmenta navedenih aktivnosti. S tovrstnimi dogodki pa Maribor, nekdaj industrijsko mesto, dobiva novo podobo, ter svoje prednosti razvija predvsem na področju kulture in turizma.

 

Dominik S. Černjak, predsednik Turistične zveze Slovenije in član uprave Collegium Mondial Travel, potovalne agencije za mlade, slednja je tudi soorganizator omenjenega projekta, je povedal, da omenjeni dogodek pomembno vpliva na razvoj predvsem mladinskega turizma v Sloveniji kot tudi na strateški razvoj slovenskega turizma, ki spodbuja število nočitev predvsem izven sezone, ko nastanitvene kapacitete samevajo. S tovrstnimi projekti se Slovenija navzven predstavlja kot atraktivna turistična destinacija, zanimiva za tuje organizatorje strokovnih ekskurzij. Podjetje Collegium Mondial Travel deluje v šestih državah, srbska podružnica se je aktivno pridružila študentom pri organizaciji Politijade, med tem, ko je podružnica v Sloveniji slednjo uspela prikazati kot zanimivo destinacijo za mlade, vredno ogleda. »Slovenijo želimo graditi kot atraktivno destinacijo, ki bazira na zelenem turizmu, zato iščemo prave partnerje, dobre pogoje, fleksibilnost in ugodno ceno. Veseli me, da smo v Mariboru lahko našli prej omenjeno.« Černjak se je na novinarski konferenci zahvalil županu, ŠOUM-u in Ministrstvu za zunanje zadeve, ki aktivno sodeluje pri urejanju viz za študente.

 

Bojan Gerič, vodja turizma v Športnem centru Pohorje je predstavil nastanitvene kapacitete na Mariborskem Pohorju ter celotno infrastrukturo, ki je primerna za tovrstne dogodke. »Povezovanje z organizatorji omenjenega projekta pomembno vpliva na zapolnitev kapacitet izven sezone ter z dodatnimi aktivnostmi, ki se odvijajo tako na Pohorju kot v mestu, spodbuja razvoj gospodarstva,« je dodal Gerič. Zelena športna doživetja so glavna usmeritev Športnega centra, med tem ko je mlada populacija ena pomembnejših pri razvoju zelenega in adrenalinskega turizma.

 

Otvoritvena slovesnost Politijade bo potekala v sredo, 14. aprila 2010, ob 19. uri na Bolfenku na Mariborskem Pohorju, ko bo študente pozdravil minister za promet dr. Patrick Vlačič.

 


vodoravna delilna črta