Sprejem pianistke Dubravke Tomšič Srebotnjak
vodoravna delilna črta

 

Župan Mestne občine Maribor Franc Kangler je v kabinetu sprejel pianistko in prvo kulturno ambasadorko Slovenije v svetu Dubravko Tomšič Srebotnjak in ji ob tej priložnosti podelil mestni pečat Maribora za izvajalsko odličnost in umetniški dosežek na glasbenem področju ter izjemni prispevek k slovenski kulturi in njenemu mednarodnemu uveljavljanju.

 

 

Življenjska zgodba Dubravke Tomšič Srebotnjak je enako legendarna kot njen status med ljubitelji klavirske glasbe. Nastopati je začela s petimi leti in z dva­najstimi leti odšla študirat na glasbeno šolo Juilliard v New York. Leta 1955 je bila iz­brana za največji glasbeni talent v ZDA. Pianistična pot Tomšič Srebotnjakove (ki do zdaj šteje več kot 4000 nastopov) jo je vodila po koncernih odrih največjih dvo­ran in glasbenih središč Evrope, Amerike, Avstralije in Azije, umetnica se je uveljavi­la na samostojnih recitalih in kot solistka velikih orkestrov.

Letos novembra bo praznovala 65-letnico nastopanja, in sicer z recitalom v Ljubljani.  Januarja 2011 bo gostovala v Kanadi s Kanadsko filharmonijo, nato jo čaka nova turneja po ZDA in Mehiki.

Dubravka Tomšič Srebotnjak je častna članica Slovenske filharmonije, redna profesorica na Akademiji za glasbo v Ljubljani in članica žirij na številnih mednarodnih tekmovanjih. Je dobitni­ca številnih mednarodnih nagrad in pri­znanj, doma so jo med drugim počastili z Zupančičevo in Prešernovo nagrado. Dubravka Tomšič Srebotnjak že leta velja za prvo kulturno ambasadorko Slovenije v svetu.

Feč fotografij si lahko ogledate tukaj

 

 

 

 

 


vodoravna delilna črta