Vabilo na odprtje potujoče razstave Slovenija 50+
vodoravna delilna črta
1.3.2010

 

V torek, 2. marca 2010 ob 11. uri v Mercator centru Maribor, Tržaška cesta 14, Maribor.

 


 

 

Mura danes (poleti): Reka in brežine so bogate z živalskimi vrstami in biotopi. Razvita krajina omogoča razvoj turizma, razvito je kmetijstvo, in obstajajo načrti za izkoriščanje reke za pridobivanje električne energije.

Reka in brežine so bogate z živalskimi vrstami in biotopi. Razvita krajina omogoča razvoj turizma, razvito je kmetijstvo, in obstajajo načrti za izkoriščanje reke za pridobivanje električne energije.

 

 

 

Mogoča prihodnost (poleti): Zaradi izrazito bolj suhega in toplega podnebje nekje okoli leta 2100 reka Mura poleti presahne. Umik reke pomeni razpad ekosistemov, ki so se razvili ob njej, posledično pa tudi zamrtje kmetijskih in turističnih dejavnosti.

 

 

 

Piran danes (poleti): Obmorska pokrajina je zadnjih nekaj tisočletij varno živela ob predvidljivih nihanjih ravni morske gladine. Tudi v Sloveniji so zlasti obmorska mesta pomemben del identitete.

 

 

 

Mogoča prihodnost (poleti): Morska gladina se je dvignila za več kot dva metra. Prebivalce mest je poplavljanje odgnalo, kmetovalci so izgubili pomembne površine, slana voda vdira v podtalnico, stavbna dediščina je prepuščena uničenju. Nekoč slavnih solin ni več.

 

 

 


vodoravna delilna črta