Obisk Njegove Svetosti Dalai Lame v Mariboru
vodoravna delilna črta


Njegova Svetost Dalai Lama se je odzval povabilu, da obišče mesto Maribor, kjer bo, med drugim, imel tudi javno predavanje na temo o etičnih vrednotah. Povabilo so poslali Mestna občina Maribor, Univerza v Mariboru, Prva gimnazija Maribor, Društvo za boljši svet in Društvo Joga v vsakdanjem življenju Maribor.

 

 

Nj. Sv. Dalai Lama je Nobelov nagrajenec za mir in hkrati ena največjih moralnih avtoritet, zato bo obisk potekal na humanistični ravni in s težnjo, da poslušalce vzpodbudi k razvijanju etike kot temelja življenja. V času finančne krize se hkrati soočamo s krizo človeških vrednot. Mlada generacija je tista sila, ki bo kmalu imela moč, da spremeni ekonomsko, politično, ekološko in etično situacijo v Evropi. Predavanje Njegove Svetosti jim lahko služi kot dragocena smernica za uresničitev teh ciljev.

 

 

 

V Mestni občini Maribor smo počaščeni, da bomo v našem okolju gostili Nj. Sv. Dalai Lamo, ki velja za eno izmed največjih duhovnih osebnosti našega časa. Kot Evropska prestolnica kulture leta 2012 se zavedamo pomembnosti kulturne in duhovne tradicije ter raznolikosti.

 

 

V jedru načel, ki jih zagovarja Univerza v Mariboru, je pravica do enakih možnosti za izobraževanje ter pravica do svobode mišljenja in izražanja. Zagovarjamo najvišje standarde akademske integritete in odkritosti. Vrednote, ki jih zagovarja Univerza so v skladu z vrednotami, ki jih širi Njegova Svetost.

 

 

Prva gimnazija uresničuje stališče, da mora kvalitetno izobraževanje vsebovati tudi osebnostno bogatega človeka, ki je sposoben pravilno vrednotiti stvari in dogodke. Etične vrednote so pri tem bistvenega pomena, saj ob njih tudi drugo znanje dobi pravo vrednot.

 

 

 

Nj. Sv. Dalajlama bo na obisku v Mariboru 12. in 13. aprila 2010. V Univerzitetnem športnem centru Leona Štuklja v Mariboru bo imel javno predavanje, ki bo prvenstveno namenjeno mladini, torej študentom in dijakom, bo pa seveda odprto tudi za širšo javnost. Ura  predavanja in ostale organizacijske informacije bodo objavljene v prvi polovici marca.

 

 

Maribor je že 26. novembra 2009 obiskal predstavnik Dalai Lame, ki se je takrat sestal z iniciativnim odborom ter obiskal tudi Mestno občino Maribor, Univerzo v Mariboru in Prvo gimnazijo.

 

 

Uradna potrditev obiska je iz urada Dalai Lame prispela 8. februarja 2010.

 

 

Po obisku Maribora bo Nj. Sv. Dalai Lama obiskal tudi Ljubljano.

 

 


vodoravna delilna črta