Še trije dnevi do Slovenskega olimpijskega mesta Maribor
vodoravna delilna črta


Do začetka 21. Zimskih olimpijskih iger v Vancouvru in do odprtja Slovenskega olimpijskega mesta Maribor nas loči le še tri dni. »Priprave na Snežnem stadionu pod Pohorjem so v polnem teku, saj proge, poligoni in prizorišča že dobivajo končno podobo. Med 12. in 28. februarjem bomo ustvarili največje navijaško središče, kjer bo mogoče tudi spremljati in sodelovati v zanimivih športnih in zabavnih aktivnostih,« je dejal direktor agencije Kraft&Werk Tomaž Gaube , ki skupaj z Olimpijskim komitejem Slovenije organizira ta 17-dnevni dogodek. Vse prireditve so brezplačne.

 

 

»Projekt Slovensko olimpijsko mesto Maribor je izrednega pomena, saj je pomemben za  promocijo mesta in mariborskega turizma. Prepričan sem, da tudi za ohranjanje športnega duha v mestu in vzpostavljanje kulture športnega navijanja. Obenem predstavlja pomemben temelj za nadaljnje aktivnosti pri projektu zimske univerzijade 2013, ki ga bomo pripravili v našem mestu,» je povedal župan Mestne občine Maribor Franc Kangler in dodal, da organizacija tako velikega dogodka samo potrjuje izredne organizacijske sposobnosti Mariborčanov in sposobnost izvedbe univerzijade 2013.

 

 

Na Snežnem stadionu pod Pohorjem želijo organizatorji ustvariti olimpijsko navijaško stičišče, kjer bodo lahko naključni obiskovalci in tisti, ki bodo v olimpijsko mesto prišli z namenom ogleda športnih dogodkov iz Vancouvra, skupaj stiskali pesti za naše športnike in se zabavali. Ob prenosih tekem iz Vancouvra bo Slovensko olimpijsko mesto namreč obiskovalcem 17 dni ponujalo številne športno-zabavne dogodke, od teka na smučeh, hokeja, drsanja, smučanja, curlinga, deskanja pa vse do večernih koncertov.

 

Slovensko olimpijsko mesto Maribor bo odprto med 12. in 28. februarjem od 10.00 ure dopoldan do 23.00 ure zvečer. Program aktivnosti je razdeljen na tri vsebinske sklope. Otroški program bo potekal od 9.00 do 16.30 ure v navijaškem šotoru Zveze prijateljev mladine Maribor in v sklopu športnih aktivnosti Smučarskega kluba Branik. Najmlajši bodo lahko izdelovali pustne maske, spoznavali različne kulture in običaje udeleženk olimpijskih iger, spoznavali manj znane olimpijske discipline in tudi sami predlagali discipline, ki bi se lahko na olimpijskih igrah odvijale.

 

 

Otroškim aktivnostim bodo sledila navijaška tekmovanja, ki se bodo odvijala med 17.00 in 23.00 uro. Obiskovalci se bodo lahko pomerili v curlingu, disciplini, ki je Slovencem nekoliko manj znana, vendar v olimpijskem programu že vrsto let. Posebno zanimiva bo igra oz. izziv »The Best of Us Challenge« z Juretom Koširjem, kjer bodo obiskovalci skušali s petimi sonožnimi skoki premagati našega nekdanjega smučarskega šampiona. Poskrbljeno bo tudi za vse ljubitelje teka na smučeh, ki se bodo lahko pomerili v Toper Challengu, iskanju najhitrejšega tekača na smučeh Slovenskega olimpijskega mesta Maribor. V 17 dneh se bodo odvila tudi tekmovanja s pležuhi (19. februar), v deskanju na snegu (15. in 25. februar in smučanju (17. in 20. februar). Posebno zanimivo pa bo zadnji dan Slovenskega olimpijskega mesta, 28. februarja, ko bo potekal veleslalom Elektra Maribor za vse kategorije.

 

 

Po otroškem programu in ob navijaških tekmovanjih se bo po 17.00. uri dnevno začenjal navijaški program. Po pogovoru z znano športnico ali športnikom, bo sledil prenos ključnih nastopov slovenskih olimpijcev iz Vancouvra. Navijaški program bo dopolnjen s koncerti znanih slovenskih glasbenikov. Na otvoritveni dan bo nastopil Pero Lovšin s Španskimi borci, zvrstili pa se bodo tudi koncerti Vlada Kreslina, Natalije Verboten, Alye, 6pack Čukurja, skupin Kingston, Beatles revival band, Društvo mrtvih pesnikov in ostalih. Organizatorji pa niso pozabili na smeh. V živo bo za dobro vzdušje skrbel Sašo Hribar s svojo skupino.

 

 

Slavnostna otvoritev Slovenskega olimpijskega mesta Maribor bo 12. februarja ob 17.00 uri. »Mesto bodo slavnostno otvorili podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Leo Kremžar, podžupan Mestne občine Maribor Rok Peče in Katja Koren, dobitnica bronastega odličja iz iger v Lillehamerju. Poskrbeli smo še za nekaj presenečenj,« je dodal Tomaž Gaube. Obiskovalce bo prvi dan zabaval velik ljubitelj športa Pero Lovšin s Španskimi borci.

 

Dogajanje bo ažurno podprto tudi na spletnem mestu www.olympic.si/olimpijskomesto in socialnih omrežjih (Facebook, Twitter), obiskovalci Slovenskega olimpijskega mesta pa bodo spletno skupnost lahko (so)ustvarjali tudi s svojimi video in foto prispevki. Vzporedno s programom v Mariboru se bo projekt Slovensko olimpijsko mesto odvijal tudi v Ljubljani, na Prešernovem trgu. Celotno dogajanje v Ljubljani se bo zaključilo s slavnostnim sprejemom olimpijcev 3. marca 2010 na Prešernovem trgu.

 


vodoravna delilna črta