Vabilo na vzgojno preventivno akcijo »bodi preVIDEN v Europarku«
vodoravna delilna črta
27.1.2010


V soboto, 30. januarja 2010, med 9. in 17. uro v nakupovalnem središču Europark, Pobreška 18, Maribor.
 

 

 

Vabimo vas na vzgojno preventivno akcijo »bodi preVIDEN v Europarku«, ki je namenjena večji varnosti pešcev v prometu.

 

Vzgojno preventivna akcija bo potekala v organizaciji Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Maribor, nakupovalnega središča Europark, Direkcije Republike Slovenije za ceste, Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu in Policijske uprave Maribor.

 

 

Pešci so med najbolj ogroženimi skupinami udeležencev v prometu. Zlasti starejši od 65 let so vse pogosteje žrtve prometnih nesreč. Pogosto so žrtve prometnih nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil, vendar ne smemo zanemariti nesreč, ki se zgodijo zaradi napak ali neustreznega ravnanja pešcev. Večina nesreč, ki jih povzročijo starejši pešci s svojimi napakami so posledica slabšanja psihofizičnih sposobnosti človeka, neustrezne barve oblačil ter neuporabe odsevnih teles. Ugotovljeno je, da se še vedno večina nesreč pripeti v temnem delu dneva, zaradi česar je potrebno nadaljevati s preventivnimi in izobraževalnimi aktivnostmi, ki svetujejo uporabo odsevnih teles.

 

 

V prometu je nadvse pomembno, da se različni udeleženci med seboj dobro vidijo in z jasnimi znaki napovedo svojo namero. V akciji bodi preVIDEN poudarjamo temeljno pravilo, da je v prometu VIDNOST – VARNOST.

 

 

V okviru vzgojno preventivne akcije bodi preVIDEN, ki bo potekala v soboto, 30. januarja 2010, med 9.  in 17. uro v nakupovalnem središču EUROPARK, Pobreška 18, Maribor bodo lahko  obiskovalci  preizkusili demo napravo VIDKO, Direkcije Republike Slovenije za ceste, Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu.  V napravi VIDKO  bo vsak udeleženec na jasen in preprost način preveril uporabo odsevnih teles v temačnem okolju.

 

 

Z napravo želimo prikazati in poudariti pomen uporabe odsevnih predmetov in upoštevanje temeljnih pravil za večjo varnost pešcev.

 

 

Obiskovalcem bo na razpolago tudi simulator vožnje motornega kolesa, na katerem bodo lahko preizkusili sposobnosti obvladovanja motornega kolesa. Simulator vožnje natančno prikaže realne situacije, s katerimi se vozniki dnevno srečujejo v cestnem prometu. Na simulatorju bo obiskovalce vodil, odgovarjal na vprašanja in nudil pomoč visoko strokovno usposobljen policist – motorist, inštruktor vožnje.

 

 

 

Vljudno vabljeni!

 

 


vodoravna delilna črta