Sprejem članov potapljaškega kluba H20 team
vodoravna delilna črta


Župan Mestne občine Maribor Franc Kangler je danes sprejel Jureta Daića in Sandija Bitenca, člana potapljaškega kluba H2O team, in jima ob tej priložnosti čestital za njuna izjemna dosežka. »Ponosni smo, da z vrhunskimi rezultati zastopate naše mesto in želim vama še veliko izjemnih športnih dosežkov tudi v prihodnjem letu,« je dejal župan.

 

Jure Daić se je pred kratkim vrnil iz Globinskega svetovnega prvenstva v potapljanju na vdih, ki je potekalo med 25.11. in 5.12.2009 v Dean's Blue hole na Long Islandu in se je zanj končalo izjemno uspešno. Iz Bahamov se je vrnil s štirimi novimi državnimi rekordi ter s tem ne le dosegel, ampak tudi presegel zastavljene cilje. V tekmovalnih disciplinah konstantna obtežitev brez plavuti in konstantna obtežitev s plavutmi je dosegel 8. oz 9. mesto ter v obeh disciplinah postavil nova državna rekorda. Brez plavuti se je potopil 67m globoko in izboljšal svoj rekord za 9m. S plavutmi pa je dosegel globino 90m in tako poglobil svoj rekord za 10m. Kot spremljava SP so potekala še dodatna tekmovanja in dogodki v sklopu katerih je postavil še dva državna rekorda. V disciplini prosti potop se je potopil 85m globoko in državni rekord izboljšal za 10m. Kot piko na i pa se je v ne tekmovalni disciplini brez omejitev potopil na globino 101m. Tako je postal prvi Slovenec, ki se je potopil preko magične meje 100m.

 

Sandi Bitenc je v juniju 2009 v 24 –ih urah preplaval  51 kilometrov in 100 metrov  in se tako zapisal v Guinnessovo knjigo svetovnih rekordov kot prvi športnik, ki je dosegel tovrsten rekord. Med bolj ekstremne podvige zagotovo spada »Projekt - 2901«, ki so ga kot skupina izvedli avgusta 2006. V enem dnevu so zavzeli najvišjo točko Slovenije, Triglav, se s kolesi pripeljali do Pirana in se tam potopili na najglobljo točko Slovenije, z enim samim vdihom. Lani pa je uspešno zaključil tudi IronMan triatlon tekmovanje, pri katerem je bilo potrebno odplavati 3800m, prekolesariti 180km in preteči 42 km. Tudi pri potapljanju na vdih je Sandi v vseh teh letih že dosegel kar nekaj lepih rezultatov na državnem nivoju; bil je večkratni državni prvak v večih disciplinah, državni rekorder, njegovi osebno najboljši rezultati pa so z enim vdihom preplavanih 154m v bazenu in 53m v globino, dih pa lahko zadrži več kot 6 minut in pol.

 


vodoravna delilna črta