Začetek helikopterske postavitve stebrov nove Pohorske vzpenjače
vodoravna delilna črta


Strokovnjaki švicarskega podjetja Heliswiss so danes nekaj minut pred deseto uro dopoldne ob pomoči mariborskih žičničarjev začeli z postavitvijo prvih dveh od skupno devetnajstih stebrov nove Pohorske vzpenjače. Pri postavitvi prvega stebra sta ob direktorju Športnega centra Pohorje Dragu Rataju sodelovala tudi župan Mestne občine Maribor Franc Kangler in mariborska podžupana Andrej Verlič in Milan Mikl. »To, kar smo z mestnimi svetniki sprejeli, bomo tudi spravili v življenje. To je le dokaz več, da v tem mestu resno mislimo s projekti,« je dejal župan Franc Kangler.

 

 

S postavitvijo stebrov so pri Športnem centru Pohorje začeli zadnji del prve faze izgradnje oziroma montaže nove krožno-kabinske žičnice na Mariborsko Pohorje. Do konca novembra bo postavitvi stebrov sledila še postavitev konstrukcij zgornje in spodnje postaje ter montaža transportne vrvi nove Vzpenjače. Odprtje te največje pridobitve za slovensko smučanje v prihajajoči zimi je predvideno za 19. decembra.

 

 

Montaža stebrov, ki naj bi se končala jutri, bo po predvidevanjih stala slabih 100.000 evrov. Po zaključeni prvi fazi, katere predvidena investicijska vrednost je dobrih 8 milijonov evrov, bo nova krožno-kabinska žičnica italijanskega proizvajalca Leitner sposobna na Mariborsko Pohorje v eni uri prepeljati 1.000 ljudi (19 stebrov, 8-sedežne kabine). Druga faza predvideva še postavitev srednje postaje, po predvidevanjih pa naj bi se začela spomladi 2010. Skupna vrednost projekta "nova Pohorska vzpenjača" je 12 milijonov evrov.

 

Več fotografij si lahko ogledate tukaj.

 


vodoravna delilna črta