Otvoritev 25. Letne univerzijade v Beogradu
vodoravna delilna črta

Včeraj, 1. julija 2009, se je v Beogradu s slavnostno otvoritvijo začela 25. Letna univerzijada 2009. Univerzijade, ki bo trajala do 12. julija, se udeležuje več kot 6800 športnikov iz 147 držav sveta, med njimi je tudi 97 športnikov in športnic iz Slovenije. Slavnostne otvoritve, ki je potekala v beograjski dvorani Arena, so se udeležili tudi predstavniki slovenske delegacije, ki jo sestavljajo župan Mestne občine Maribor Franc Kangler, mariborski podžupan Andrej Verlič in predstavniki Slovenske univerzitetne športne zveze. Slovenska delegacija je v sklopu obiska predstavila 26. Zimsko univerzijado Maribor 2013 in se sestala s predsednikom Svetovne univerzitetne športne zveze (FISU) Georgeom E. Killlianom ter generalnim sekretarjem FISU Ericom Saintrondom.

 

Slovenska delegacija je predsedniku FISU podala poročilo o stanju na projektu ter potrdila maksimalno pripravljenost Mestne občine Maribor ter Občin Ruše in Zreče za izvedbo 26. Zimske univerzijade Maribor 2013. Killian je ob tem poudaril, da FISU pričakuje, da vsi partnerji na projektu čim prej pogodbeno uredijo medsebojne obveznosti ter da Organizacijski odbor poda izčrpno poročilo na naslednjem sestanku, ki bo jeseni v Erzurumu.

 

Župan Kangler in podžupan Verlič sta se v sklopu udeležbe slavnostne otvoritve univerzijade sestala tudi z veleposlanikom Slovenije v Srbiji Miroslavom Lucijem, s katerim sta spregovorila o Zimski univerzijadi leta 2013 v Mariboru in možnostih sodelovanja ter promocije Maribora v Srbiji ter celotni regiji.

 

Predstavniki slovenske delegacije so ob tem izkoristili tudi priložnost in si ogledali univerzitetno vas, kjer so obiskali slovensko odpravo in prisostvovali dvigu slovenske zastave. Ob tej slovesnosti je mariborski župan Franc Kangler pozdravil vse slovenske športnice in športnike, ter jim zaželel veliko uspeha, sreče in rezultatov, ki si jih sami želijo. Letošnja slovenska odprava na univerzijadi je rekordna, saj šteje kar 133 članov, od tega je 97 športnikov in športnic. Športniki, ki združujejo zahteve vrhunskega športa in študija, bodo tekom univerzijade poskušali izboljšati svoje osebne rezultate in s tem promovirati Slovenijo in univerzitetni šport v Sloveniji. Naše športnike in športnice prvi dvoboji čakajo že danes, ko se bodo pomerili v kvalifikacijah sabljanja in športne gimnastike ter v ženski in moški odbojki. V prihodnjih dneh se bo ekipa okrepila še s plavalci in atleti, od katerih jih bo kar nekaj pripotovalo neposredno iz Sredozemskih iger v Pescari. Na univerzijadi v Beogradu bodo nastopili nekateri že uveljavljeni slovenski športniki in športnice, izmed katerih velja izpostaviti Saro Isakovič, Saša Bertonclja, Sabino Veit, Nino Kolarič, Damirja Dugonjiča in Jerneja Godca.


vodoravna delilna črta