Sajenje drevesa miru v Mestnem parku
vodoravna delilna črta
21.5.2009

Prireditev, ki jo je Društvo joga v vsakdanjem življenju Maribor pod pokroviteljstvom Mestne občine Maribor ustvarilo na povsem prostovoljski osnovi s povezovanjem različnih organizacij, društev, šol in posameznikov z željo po vzpodbujanju miru, je doživela med Mariborčani pozitivne odzive.

 

 

 

V sredo popoldan je nastala na Grajskem trgu v Mariboru živahna cona miru. Trg so napolnile misli o miru, širile so se vonjave vegetarijanske kulinarike in glasba Trkaja, La'Vers, Nina Mureškiča & Afir Bafir, Damirja Višiča & Boruta Žerdonerja, Narayani. Pisanje, risanje, ustvarjanje otrok in odraslih se je odražalo v sredi trga rastočem drevesu miru, na razpetih slikarskih platnih in balonih, ki so ob zaključku prireditve poleteli v nebo.

V četrtek je sledil osrednji protokolarni dogodek, ko sta ambasador miru in avtor Sistema joga v vsakdanjem življenju Njegova Svetost Višvaguru Mahamandalešvar Paramhans Svami Mahešvarananda (Svamidži) in župan Mestne občine Maribor Franc Kangler posadila drevo miru v Mestnem parku. »V veliko čast mi je, da lahko v univerzitetnem, športnem, turističnem in kulturnem mestu Maribor pozdravim Nj. Svetost Swamidžija, ki je po vsem svetu znan po svojih metodah za vzpostavitev telesnega, duhovnega in duševnega ravnovesja. Sajenje lipe v Mestnem parku predstavlja simbolično gesto prizadevanj za mir in označuje prostor, kjer se lahko vsak za trenutek umiri in sprosti in nato veliko bolj umirjeno in zbrano nadaljuje z ostalimi obveznostmi,« je pojasnil župan.  

Maribor se je z lipo miru pridružil šestim slovenskim mestom, Ljubljani, Kranju, Novemu mestu, Piranu, Celju in Domžalam, kjer je Nj. Svetost Svamidži doslej v Sloveniji v okviru svojih obširnih mirovnih prizadevanj zasadil drevesa kot simbol prizadevanj za mir - mir v človeku, mir med ljudmi, mir med vsemi živimi bitji, mir v svetu.

Prireditev v parku se je z vzletom goloba miru zaključila, še vse do konca meseca pa bo v Europarku na ogled Gozd miru, ustvarjen iz dreves miru, ki so jih izdelali otroci mariborskih osnovnih šol, in razstava fotografij foto natečaja Daj mi mir – Stik človeka z naravo.

 


vodoravna delilna črta