Župan z delegacijo obiskal Belfast
vodoravna delilna črta

Župan Mestne občine Maribor (MOM) Franc Kangler je z delegacijo obiskal mesto Severne Irske Belfast, kjer se je sestal z veleposlanikom Republike Slovenije v Veliki Britaniji Iztokom Jarcem in županom Belfasta Tomom Hartleyem, kateremu je v dar poklonil stekleničko vina najstarejše trte na svetu. Predstavniki mariborske delegacije so z gostitelji razpravljali o medsebojnem sodelovanju na področju turizma in gospodarstva.

Župan Belfasta je poudaril, da je vesel, da bo Maribor leta 2012 Evropska prestolnica kulture. Belfast se je za prestižni naslov potegoval za leto 2008, vendar je bil pri tem neuspešen. Na srečanju sta župan Kangler in veleposlanik Jarc izpostavila tudi problem vzpostavitve zračne povezave med Mariborom-Anglijo in Severno Irsko. Poudarila sta, da si MOM želi vzpostaviti zračni most in tako povezati Maribor z Londonom in Belfastom, kar bi okrepilo razvoj turizma.V nadaljevanju obiska Severne Irske je imel župan Kangler s svojimi sodelavci pogovore tudi z veleposlanikom Iztokom Jarcem in njegovimi sodelavci.

Govorili so predvsem o promociji Maribora in Evropske prestolnice kulture v Veliki Britaniji. Posebej sta izpostavila velik športni dogodek, ki bo 5.9.2009 potekal na Wembleyu v Angliji, ko se bo odvijala prijateljska nogometna tekma med Slovenijo in Anglijo. Ob tem dogodku bodo tekle številne kulturne in druge aktivnosti, z namenom predstavitve Maribora kot mesta Evropske prestolnice kulture 2012.

 

 


vodoravna delilna črta