MARIBOR GOSTITELJ ZIMSKE UNIVERZIJADE 2013
vodoravna delilna črta
2.6.2008


»26. Zimska univerzijada leta 2013 bo potekala v Mariboru,« je na sobotni uradni razglasitvi organizatorja iger v letu 2013 sporočil predsednik Mednarodne univerzitetne športne zveze (FISU) George E. Killian. Po njegovih besedah je komisija FISU soglasno sprejela odločitev, da je Maribor skupaj z Rušami in Zrečami pripravljen za organizacijo ter izvedbo tako pomembnega športnega dogodka.

 

 

 

 

 

 

»Univerzitetno mesto Maribor je pred velikim izzivom, vendar ob podpori vlade, mesta, univerze in gospodarstva, zagotovo pred enim najlepših v celotni svoji zgodovini,« je ob razglasitvi zadovoljno dejal župan Mestne občine Maribor (MOM) Franc Kangler. Dejal je še, da organizacija univerzijade leta 2013 ne pomeni le priložnost za razvoj mesta Maribor, ampak celotne severovzhodne regije ter Slovenije. Ta bo razvojni zagon po prepričanju  mariborskega župana dobil že v letu 2012, ko bo Maribor s partnerskimi mesti Evropska prestolnica kulture.»Veseli smo, da je naša celovita in izvrstno pripravljena kandidatura prepričala Izvršni odbor FISU. Prepričani smo, da bomo pripravili univerzijado, ki jo bodo prihodnji organizatorji s težavo ponovili,« je takoj po razglasitvi dejal predsednik SUSA dr. Otmar Kugovnik.Minister za šolstvo in šport dr. Milan Zver, ki je vodil današnjo delegacijo v Bruslju, je izrazil zadovoljstvo nad odločitvijo FISU. Maribor si je skupaj z Rušami in Zrečami po njegovih besedah zaslužil, da bo gostil zimsko Univerzijado, saj zimski športi predstavljajo pomemben del slovenskega športnega življenja. Minister Zver je tudi prepričan, da bo 26. Zimska univerzijada izpeljana z veliko mero odgovornosti in energije.Zadovoljstva ni skrival tudi župan Zreč Boris Podvršnik, ki je prepričan, da je bila že današnja predstavitev v Bruslju velika promocija za regijo in državo, še večje pa si lahko obetamo, ko nas bodo leta 2013 obiskali mladi športniki. Po besedah Otmarja Kugovnika se Univerzijade običajno udeleži okoli 4000 športnikov in njihovih spremljevalcev. Med njimi bo, kot je zatrdil po razglasitvi za slovenske novinarje, tudi predsednik Mednarodne univerzitetne športne zveze (FISU) George E. Killian.  Kot je dejal, se bo sicer pred tem upokojil, a bo Maribor vseeno obiskal. 26. Zimska univerzijada bo po prepričanju tako predsednika SUSE Kugovnika, ministra Zvera, kot tudi župana Kanglerja, bolj kot enkratni športni dogodek pomembna zaradi učinkov, ki jih bo imela za razvoj in prepoznavnost regije oziroma države kot celote. Gospodje so sicer danes s FISU že podpisali pogodbo o organizaciji zimske Univerzijade v letu 2013. Priprave nanjo so se tako po besedah Kugovnika praktično začele že danes v Bruslju.

 MOM v petek, 13. junija, na Trgu svobode v Mariboru pripravlja veliko zabavo ob uspešni pridobitvi organizacije 26. Zimske univerzijade 2013.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


vodoravna delilna črta