Župan na Dunaju
vodoravna delilna črta
18.1.2008

ŽUPAN MOM FRANC KANGLER V AVSTRIJSKEM PARLAMENTU PREDSTAVIL EPK 2012 IN ZIMSKO UNIVERZIJADO 2013

 

Župan Mestne občine Maribor Franc Kangler se je v četrtek, 17. januarja 2008, udeležil avstrijsko-slovenskega srečanja v avstrijskem parlamentu na Dunaju. Srečanje z naslovom »Evropske dimenzije slovensko-avstrijskega sosedstva« je avstrijski parlament v sodelovanju s Centrom Alpe Adria za čezmejno sodelovanje in avstrijskim oddelkom za gospodarstvo v Ljubljani pripravil ob predsedovanju Slovenije Evropski uniji, udeležili pa so se ga vidni predstavniki obeh držav. Udeležence srečanja sta uvodoma nagovorila predsednica avstrijskega parlamenta mag. Barbara Prammer in predsednik Državnega zbora Republike Slovenije France Cukjati.

Župan Kangler je v svojem nastopu na srečanju izpostavil predvsem kandidaturo Univerzitetnega mesta Maribor s partnerskimi mesti za Evropsko prestolnico kulture 2012. S projektom EPK 2012 želi Maribor vzpodbuditi kulturni razcvet v mestu in regiji ter s številnimi projekti, ki bodo potekali v okviru EPK, prispevati h kulturnemu in gospodarskemu razvoju mesta, regije in države. Poudaril je, da bo v okviru projekta posebna pozornost namenjena tudi sodelovanju med slovenskimi in drugimi evropskimi mesti, ki bodo izrazila pripravljenost za sodelovanje pri EPK 2012. Župan je predstavil tudi kandidaturo mesta Maribor za organizaci jo Zimske univerzijade 2013. Izrazil je prepričanje, da lahko Maribor s projektom EPK 2012 in Zimsko univerzijado 2013 dokaže, da se je sposoben soočiti z največjimi izzivi tako s področja kulture kot tudi s področja športa. Menil je, da nam po tem, ko nam je bilo zaupano predsedovanje Evropski uniji, lahko zaupa jo tudi organizaci jo takšnih dogodkov, kot sta EPK in Univerzijada.

Na srečanju so o svojem delu in izkušnjah v evropskem in slovensko-avstrijskem prostoru spregovorili še nekateri strokovnjaki iz obeh držav, Andrej Šter, državni sekretar na zunanjem ministrstvu Republike Slovenije, Barbara Witgruber, ministrstvo za gospodarstvo in raziskave Republike Avstrije, Caspar Einem, predsednik avstrijsko-slovenskega združenja, Marjana Kreitner Lozina, direktorica Mariborske razvojne agencije in drugi.   

 

 

 

 

 


vodoravna delilna črta