Bruselj "Open Days"
vodoravna delilna črta
11.10.2007

Prireditev Evropski teden regij in mest »Open days 2007« Bruselj, 8. do 11. oktober 2007

 

V Bruslju je od 8. do 11. oktobra potekala mednarodna prireditev Evropski teden regij in mest »Open days 2007«. To je največja evropska prireditev, kjer so se predstavile evropske regije in  mesta in se odvija enkrat letno. Organizator srečanja je bil Odbor regij in Generalni direktorat Evropske komisije za regionalno politiko. Tema letošnje prireditve je bila »Regije in mesta omogočajo  razvoj in prinašajo delovna mesta«. Organiziranih je bilo 150 delovnih srečanj in predstavilo se je več kot 200 regij, mest in drugih institucij, ki delujejo na področju regionalnega razvoja. Poudarek je bil na novostih v izvajanju kohezijske politike v finančnem obdobju 2007-2013.  Na prireditvi, ki je bila največja doslej, je sodelovalo več kot 5000 udeležencev. 

Župan Maribora Franc Kangler s sodelavci se je v spremstvu Borisa Cizlja, direktorja Slovenskega gospodarskega in raziskovalnega združenja v Bruslju, v torek, 9. oktobra, udeležil sprejema župana Bruslja Freddy Thielemansa in županje Stockholma Kristine Axen Olin v Mestni hiši.  

V okviru obiska je župana gostil lastnik znane bruseljske restavracije »La truffe noire«, ki promovira slovenska vina. Ob tej priliki mu je župan podaril steklenico vina Stare trte iz Maribora.

V sredo, 10. oktobra, se je v okviru delovnega srečanja »EU skladi za znanje in inovacije – koriščenje strukturnih skladov in drugih programov« predstavila tudi Mestna občina Maribor. Predstavljeni so bili projekti, ki jih občina izvaja v okviru strukturnih skladov in programov INTERREG ter Inteligentna energija Evropa. Posebna pozornost je bila posvečena promociji projekta Maribor – kandidat za Evropsko kulturno prestolnico 2012. Pozitiven odziv sodelujočih na predstavitev se je pokazal v  interesu številnih tujih partnerjev za skupno načrtovanje, pripravo in izvajanje projektov z mestom Maribor.  Predstavitve se je udeležilo 80 projektnih vodij iz Nemčije, Nizozemske, Belgije, Švedske, Velike Britanije, Španije, Italije, Poljske, Češke, Madžarske, Francije, Portugalske, Estonije in  Latvije.

Župan mesta Maribor je ob priložnosti predstavitve mesta priredil sprejem v Slovenski hiši v Bruslju za udeležence prireditve Open days 2007. Med gosti so bili pomembni predstavniki regionalnega razvoja mest in regij ter politični predstavniki iz: Finske, Nizozemske, Švedske, Belgije, Hrvaške, Srbije, Španije, Avstrije, Poljske, Cipra in Velike Britanije.

 

 

 


vodoravna delilna črta