Obisk St. Peterburga
vodoravna delilna črta
8.10.2007

Župan Franc Kangler z delegacijo obiskal rusko mesto St. Peterburg

Župan Mestne občine Maribor Franc Kangler se je z delegacijo mariborskih gospodarstvenikov od 3. do 5. oktobra mudil v ruskem mestu St. Peteburg, s katerim ima mesto Maribor podpisan sporazum o sodelovanju..

V sredo, 3. oktobra so se srečali z gospodom Pohornekom, predsednikom Komiteja za zunanjeekonomske zveze Vlade mesta St. Peterburg, v četrtek 4. oktobra pa najprej z gubernatorjem Leningradske oblasti, gospodom Valerijem Serdjukovum in potem še z namestnikom gubernatorke St. Peterburga, Sergejem Borisevičem Tarasovom.Gubernator Leningradske oblasti Valerij Serdjukov je povedal, da ima njihova državica Peterburg samostojen proračun, kar jim omogoča veliko samostojnosti pri odločanju in izbiranju. V mestu St. Peterburg živi okoli 6 milijonov prebivalcev, v celotni državici Peterburg pa okoli 7,7 milijonov.

Sicer pa je bila osrednja tema pogovorov vzpostavitev možnosti sodelovanja na gospodarskem, kulturnem in turističnem področju med obema mestoma. Župan Franc Kangler je povedal, da želi okrepiti in razviti sodelovanje med našim mestom in St. Peterburgom na gospodarskem in turističnem področju. Mesto Maribor je predstavil kot mesto številnih priložnosti – gospodarske (možnosti za tuja vlaganja), turistične (povečan odstotek turistov iz Rusije v letošnjem letu), kulturne (kandidatura mesta s partnerskimi mesti za Evropsko prestolnico kulture 2012), športne (športna infrastruktura, Smučarski center Pohorje) in prometne (ugodna lega mesta kot izhodišče za Balkan in druge dele Evrope).

Največ pozornosti je bilo namenjene vzpostavitvi zračne linije med Mariborom in St. Peterburgom. Župan Kangler je predložil pripravljena izhodišča za letalsko linijo – čarter med obema mestoma in izpostavil to idejo, ki je bila spodbudno sprejeta. Obe strani sta se dogovorili, da pred ponovnim srečanjem preučita različne vidike in zastavita smernice, ki bi omogočile dejansko vzpostavitev linije. Župan Kangler je še poudaril, da bi bilo pred vzpostavitvijo linije potrebno izvesti različne promocijske aktivnosti poleta (promocija same linije, medijska podpora, študijska potovanja novinarjev iz obeh mest in držav, promocija skozi različne kanale …).

Župan Franc Kangler je ob slovesu najvišje predstavnike peterburške oblasti povabil na tekmovanje za Zlato lisico januarja v Maribor.

Mariborska delegacija si je ogledala tudi  XV. Mednarodno razstavo INWETEX-CIS TRAVEL MARKET  - turistično borzo, kjer se je letos prvič predstavila tudi Slovenija. Obisk je zaključila s sprejemom, ki ga je Slovenska turistična organizacija organizirala za udeležence sejma ter predstavnike ruskih turističnih organizacij v »Dvorcu arhitektov«, Bolšaja Morskaja.

 

 

 

 

 


vodoravna delilna črta