3. Terry Fox tek
vodoravna delilna črta
22.9.2007

V mestnem parku v Mariboru 3. Terry Fox tek

V soboto, 22. septembra 2007, je bil v mariborskem mestnem parku organiziran 3. Terry Fox dobrodelni tek. Tek sta otvorila župan Mestne občine Maribor Franc Kangler in veleposlanik Kanade Nj. Eksc. Pierre Guimond. Dobrodelni prispevki v višini 3195,51 EUR, ki so bili zbrani na teku, so bili v celoti podarjeni Univerzitetnemu kliničnemu centru Maribor, oddelku za hematologijo.

Terry Fox je bil 18-letni mladenič v Kanadi, ki je zbolel za rakom. Po amputaciji noge se je odločil, da bo z umetno protezo pretekel Kanado – od vzhoda do zahoda.  Denar, ki ga bo zbiral po poti, pa bodo porabili za zdravljenje raka. Svoj tek, ki ga je imenoval Maraton upanja, je začel dne 12. aprila 1980 v provinci Newfoundland in nadaljeval preko province Quebec do Ontaria. Prišel je do mesta Thunder Bay v provinci Ontario, kjer je moral tek 1. septembra 1980 prekiniti zaradi napredovanja njegove bolezni. Po enoletnem boju z rakom je umrl 28. junija 1981, star komaj 23 let.

V njegov spomin se organizira v Kanadi in po vsem svetu (v več kot 50 držav) tek »TERRY FOX«, na katerem se zbirajo denarni prispevki (sponzorji, prostovoljni prispevki pri startu), ki se izključno namenjajo ustanovam, bolnicam in društvom za boj proti raku.

Več o Fundaciji Terry Fox na : www.terryfoxrun.org

 

 

 

 


vodoravna delilna črta