Novinarska konferenca EPK po sklepu vlade
vodoravna delilna črta
6.6.2007

Županom 6 mestnih občin se je na novinarski konferenci pridružil minister dr. Vasko Simoniti

V Mariboru si želimo, da bi ob tem prestižnem nazivu mesto kulturno zacvetelo, ter da bi bila kulturne eksplozije deležna tudi nekatera druga mesta t.i. vzhodne kohezijske regije. Evropska prestolnica kulture (EPK) 2012 je vseslovenski projekt, je na današnji novinarski konferenci ob potrditvi predloga Maribora in pridruženih mest za podelitev naziva EPK povedal mariborski župan Franc Kangler. Minister za kulturo Vasko Simoniti je ocenil, da je bil izbran projekt, "pri katerem praktično nihče ne izgublja". To je velika priložnost za vse partnerice, je še dodal Kangler.

Simoniti je dejal, da bo projekt tako regiji kot državi prinesel trajno kvaliteto in trajni pomen. Maribor je bil po osamosvojitvi Slovenije v marsičem prizadet, vendar se je ves čas kazalo, da energije, zbrane v tem okolju, v veliki meri delujejo zelo mestotvorno, je še dejal minister.

V Mariboru se bodo oprli predvsem na dejavnost tamkajšnjih operno-baletne hiše, muzejev in galerij, na znameniti festival Lent ter na romarske poti, ki vodijo skozi "središče vzhodne kohezijske regije". Kot je dejal Kangler, se bodo s krepitvijo kulture v mestni regiji pojavili tudi drugačni trendi v razvoju gospodarstva in turizma.

Ptujski župan Štefan Čelan je napovedal, da bo Ptuj ponudil vsebine in projekte, skozi katere se bodo drugi narodi videli kot del tega prostora. Posebej je omenil projekt postavitve etnoparka, med drugim pa se bodo posvetili tudi arheološki dediščini. V Murski Soboti, mestu na prepihu štirih dežel, se bodo osredotočili na multietničnost, je pojasnila svetovalka tamkajšnjega župana za evropske zadeve Mojca Breščak.

Slovenjgraški župan Matjaž Zanoškar je omenil, da se bo Slovenj Gradec, kot edino slovensko mesto z nazivom glasnika miru, posvetil širjenju vedenja o globalni kulturi miru, zavzeli pa se bodo tudi za mladinsko kulturo ter za povezavo med znanostjo in razvojem ter kulturo. Novomeški program bo v znamenju arheologije, gledališča, fotografije in glasbe, v Velenju se bodo osredotočili na industrijsko dediščino, literaturo in tamkajšnji otroški festival Pikini dnevi.

Predlog Maribora za podelitev naziva EPK 2012 bodo pristojnim evropskim institucijam posredovali v najkrajšem času, še pred rokom, ki je sicer določen za konec letošnjega leta.

Sredstva za EPK bodo, tako Simoniti, prispevali država, Evropska unija iz strukturnih in drugih skladov ter zasebniki.

 

 

 

 

 


vodoravna delilna črta