5. junij – svetovni dan okolja pod geslom »TALJENJE LEDU – VROČA TEMA?«
vodoravna delilna črta
1.6.2007

Svetovni dan okolja je ustanovila Generalna skupščina Združenih narodov leta 1972, da bi zaznamovala začetek Konference o človekovem okolju v Stockholmu. Tistega dne je Generalna skupščina sprejela še en sklep, ki je pozneje privedel do ustanovitve programa ZN za okolje.

Tema letošnjega dneva okolja je: Taljenje ledu – vroča tema?
Poudarek bo zato letos na učinkih, ki jih imajo podnebne spremembe na polarne ekosisteme, in posledicah, ki jih bo zaradi taljenja ledu občutil ves planet. Glavni dogodek ob svetovnem dnevu okolja se bo letos odvijal v mestu Tromsø na Norveškem.
Namen svetovnega dneva je približati ljudem problematiko varovanja okolja, vzpodbuditi ljudi, da bi tudi sami aktivno prispevali k trajnostnemu razvoju, razširiti razumevanje, da so lokalne skupnosti tiste, ki največ prispevajo k spremembi našega odnosa do okolja, in pritegniti k sodelovanju vse narode in ljudstva sveta, da bi lahko skupaj uživali varno in veselo prihodnost.
V Mariboru bomo svetovni dan okolja obeležili z eko dnevi od 4. do 8. junija. Zveza prijateljev mladine Maribor bo pod okriljem Mestne občine Maribor organizirala vrsto prireditev, ki se bodo odvijale v teh dneh v naravi v okolici Maribora in na Glavnem trgu v dopoldanskem oziroma popoldanskem času. Prireditve so namenjene mladim po letih in mladim po srcu. Odvijale se bodo ustvarjalne delavnice, plesne in glasbene predstave, predstavitev vrtcev ter delovanja ekološke tržnice.
Moto mariborskih prireditev je:
 
»Živimo zdravo in ohranjajmo zdravo naravo!«
 
Program prireditev je objavljen na spletni strani http://www. maribor.si/zvo
 
 
                                                                       dr. Vesna Smaka – Kincl, univ dipl.inž.
                                                                         direktorica Zavoda za varstvo okolja


vodoravna delilna črta