Delovni razgovor z ministrom Matetom
vodoravna delilna črta
10.4.2007

Minister za notranje zadeve Dragutin Mate popoldne pri županu MOM Francu Kanglerju

V okviru obiska vlade v Podravju se je danes na delovnem razgovoru pri županu mestne občine Maribor Francu Kanglerju mudil minister za notranje zadeve Dragutin Mate.

Na razgovoru je minister Mate poudaril, da sta z županom Kanglerjem dobro sodelovala že v času, ko je bil poslanec v državnem zboru in zato se veseli dobrega sodelovanja tudi naprej.

Dotaknila sta se predvsem treh tem – vprašanje objektov, ki zadevajo ministrstvo za notranje zadeve (policijo), vprašanje varovanja občanov in vzpostavitev schengenske meje na mariborskem letališču.

Stališče ministra in župana okrog objektov je precej podobno, zato sta se dogovorila, da v naslednjih mesecih potekajo intenzivni pogovori med ministrstvom in mestom Maribor v zvezi s tem vprašanjem. Cilj reševanja je narediti natančen pregled in stanje lastništva objektov, zagotoviti primerne prostore za policijsko upravo Maribor in se odpovedati tistim, ki za to niso več primerni.

Župan Kangler je ministru tudi predlagal, da bi razmislil o možnosti kombinirane patrulje, ki bi delovala preventivno - torej en policist in en redar. Minister je s takšnim načinom varovanja dobro seznanjen in v danem trenutku največji izziv vidi v pripravi kadra za tovrstno delo, ki bi zagotovo pripomoglo k večji varnosti ljudi.

Na pobudo župana Kanglerja sta se pogovarjala tudi o možnosti vzpostavitve schengenske meje na mariborskem letališču. Minister Mate je povedal, da je osnovni problem vzpostavitve tovrstne meje ločevanje potnikov in v kolikor je to mogoče tudi na mariborskem letališču, si osebno želi, da tudi mariborsko letališče postane schengensko letališče. Zato bodo posebej za to usposobljeni strokovnjaki opravili pregled letališča in podali svoje mnenje, na kakšen način projekt izpeljati tudi na mariborskem letališču.


vodoravna delilna črta