Obisk v Celovcu
vodoravna delilna črta
6.4.2007

Župan MOM na obisku na avstrijskem Koroškem

Župan Mestne občine Maribor Franc Kangler je včeraj obiskal Celovec na avstrijskem Koroškem.

Zjutraj se je pogovarjal s predstavniki Alpejadranskega centra za čezmejno sodelovanje, katerega članica je tudi Mestna občina Maribor od 2002. leta. Župan se je zavzel, da bi se začelo bolj intenzivno sodelovanje na skupnih projektih.

Ob 10. uri se je sestal z županom Celovca, gospodom Haraldom Scheucherjem. Na izjemno prijetnem srečanju sta predstavila svoji mesti in aktualne projekte. Župan Celovca je povedal, da je pri njih v tem trenutku v teku ogromno investicij, od gradnje najsodobnejšega nogometnega stadiona za evropsko prvenstvo v nogometu 2008 do prenove osrednjega trga. Župan Franc Kangler mu je opisal intenzivno dogajanje tudi v našem mestu, kandidaturo za EPK 2012, načrtovane prenove mestnega jedra, oživitev reke Drave, gradnjo stolpnice.

Na delovnem kosilu z deželnim svetnikom dr. Josefom Martinzom se je župan pogovarjal o volitvah pri njih in pri nas, o evropskih programih in prometnih povezavah med obema državama in regijama.

Popoldne se je sestal s predstavniki Koroške občinske zveze. Na srečanje so prišli mnogi župani iz koroških mest, osrednja tema pogovora pa je bilo predvsem sodelovanje s Skupnostjo občin Slovenije, katere predsednik je župan Kangler.

Obisk na avstrijskem Koroškem je župan zaključil v dvojezični občini Globasnica/Globasnitz, kjer mu je župan Pavel Robnig predstavil njihovo delovanje, ki temelji predvsem na dvojezičnosti na vseh področjih (dvojezični vrtci, šole, napisi, dogajanje).

Med obiskom je župan Franc Kangler večkrat dejal, da si želi intenzivnejšega sodelovanja tudi z avstrijsko Koroško. Podobno kot sedaj tesno sodelovanje že poteka z avstrijsko Štajersko in mestom Gradec, s katerim prav letos Mestna občina Maribor praznuje 20. obletnico sodelovanja.

 


vodoravna delilna črta