Bilten Regijskega centra za obveščanje
vodoravna delilna črta


POŽAR NA PROSTEM

DNE 12.02.2006 OB 01.38 URI STA NA PRAGERSKEM V OBČINI SLOVENSKA BISTRICA ZAGORELA DVA PVC ZABOJNIKA ZA SMETI. POŽAR SO POGASILI GASILCI PGD PRAGERSKO. MATERIALNA ŠKODA JE OCENJENA NA CCA 100.000,00 TOLARJEV.

EPIDEMIJE IN OKUŽBE LJUDI, ŽIVALI IN RASTLIN

Veterinarska uprava RS bo v Veliko Britanijo na nadaljnje testiranje poslala vzorec labodjega tkiva okuženega z virusom ptičje gripe H5 (aviarna influenca). V referenčnem laboratoriju ga bodo analizirali, da bi ugotovili, ali gre za visoko patogeno različico virusa H5N1, nevarnega tudi za človeka. Poginulega laboda so odkrili na obrežju Drave v Koblerjevem zalivu pri Mariboru 9. februarja letos. Tkivo so nato poslali na Veterinarski inštitut RS, kjer so odkrili okužbo z virusom ptičje gripe H5. Veterinarska uprava RS je 12. februarja sklicala državno središče za nadzor bolezni, 10 kilometrov okoli območja najdbe laboda pa določila posebne ukrepe.

Državno središče za nadzor bolezni je za območje okrog najdbe laboda določilo naslednje preventivne ukrepe, ki se že izvajajo na terenu.
– V trikilometrskem pasu okoli območja najdbe: popis in zapora perutnine ter ptic gojenih v ujetništvu, prepoved premika perutnine in vseh perutninskih izdelkov, postavitev razkuževalnih ovir na gospodarstvih s perutnino, odvzem vzorcev pri perutnini, prepoved lova divjih ptic.
– V desetkilometrskem pasu okoli območja najdbe: popis in zapora perutnine ter ptic gojenih v ujetništvu, prepoved premika perutnine in vseh perutninskih izdelkov, prepoved lova divjih ptic.

Veterinarska uprava RS poziva rejce, da gojijo, krmijo in napajajo perutnino v zaprtih prostorih, da ne pridejo v stik z divjimi pticami.

Pristojne službe opozarjajo, da pojav ptičje gripe trenutno ne pomeni dodatne ogroženosti zdravja prebivalstva. Po podatkih Ministrstva za zdravje gre za bolezen ptic in perutnine, ki se izjemoma prenese na človeka, in to le v tesnem stiku z obolelo ali poginulo živaljo. Ljudje naj se izogibajo nepotrebnemu stiku s pticami, predvsem naj se jih ne dotikajo in jih ne hranijo. Uživanje toplotno obdelane perutnine ne predstavlja nevarnosti za ljudi.

Med 13.42 in 18.00 so gasilci PGD Maribor - mesto, JZZPR Maribor ter PGD Pekre in Pobrežje pri Mariboru po naročilu župana občine Maribor na območju ob Dravi in ribnikih v mestnem parku v Mariboru, kjer se zbirajo divje ptice, opozarjali meščane na splošne preventivne ukrepe naj se po nepotrebnem ne dotikajo živali.


vodoravna delilna črta