Prometna varnost
vodoravna delilna črta
8.9.2005

V 1. polletju bistveno zmanjšano število prometnih nesreč. Povečano število smrtnih žrtev.

Na območju MO Maribor se je v prvem polletju 2005 po podatkih Policijske postaje Maribor I in Policijske postaje Maribor II zgodilo 1774 (2236 v prvem polletju leta 2004) prometnih nesreč. 9 (4) prometnih nesreče je bilo s smrtnim izidom, 25 (40) s hudimi telesnimi poškodbami in 500 (660) prometnih nesreč z lahkimi telesnimi poškodbami.V prometnih nesrečah je 9 (4) oseb izgubilo življenje, 26 (47) jih je bilo hudo telesno poškodovanih.

V prvem polletju leta 2005 je bilo 21 % manj prometnih nesreč kot v prvem polletju lani, pri čemer pa se je število prometnih nesreč s smrtnim izidom podvojilo. Kolesarji so bili udeleženi v 68 (68) prometnih nesrečah, od tega 1 (0) s smrtnim izidom, 4 (7) s hudimi telesnimi poškodbami in 48 (52) z lahkimi telesnimi poškodbami. Pešci so bili udeleženi v 66 (67) prometnih nesrečah, od tega v 3 (1) s smrtnim izidom, 7 (13) s hudimi telesnimi poškodbami in 53 (48) z lahkimi telesnimi poškodbami.

Najpomembnejša vzroka prometnih nesreč z najhujšimi posledicami ostajata hitrost in neupoštevanje prednosti. Kar pet prometnih nesreč s smrtnim izidom se je zgodilo zaradi neupoštevanja prednosti, dve pa zaradi neprimerne hitrosti. Zaradi neupoštevanja prednosti in neprilagojene hitrosti se je zgodilo tudi 16 prometnih nesreč s hudimi telesnimi poškodbami. Pri prometnih nesrečah s smrtnim izidom je bil alkohol prisoten pri 3 (2) voznikih, pri prometnih nesrečah s hudimi telesnimi poškodbami pa pri 4 (6) voznikih.

V zadnjem času je naraslo število nesreč voznikov skuterjev in motornih koles, ob tem pa se je povečalo tudi število pritožb zaradi vožnje z njimi v mestnem središču. Policija bo v zvezi s tem skupaj z redarsko službo uvedla poostren nadzor. Tudi občane in občanke prosimo, da javijo registrske tablice tistih voznikov skuterjev in motornih koles, ki se v prometu ne ravnajo v skladu s prometnimi predpisi.


vodoravna delilna črta