Slovesnost ob spominskem dnevu
vodoravna delilna črta
31.8.2005

Pred stolnico bo osrednja slovesnost ob spominskem dnevu mesta Maribor.

V sredo, 31. avgusta 2005, bo ob 18. uri v počastitev spominskega dneva mesta Maribor – prenosa sedeža mariborske škofije - svečanost pred stolno cerkvijo na Slomškovem trgu v Mariboru. V primeru dežja bo prireditev v stolnici.

Na svečanosti bosta zbrane nagovorila dr. Stanko Lipovšek, stolni župnik, in Boris Sovič, župan Mestne občine Maribor. Kulturni del programa bo izvedla Vokalna skupina Liguster.

Mestna občina Maribor praznuje štiri spominske dneve (29. april – Volkmerjev prehod, 23. maj –Pekrski dogodki, 4. september – prenos škofije in 23. november – Maister osvobodi Maribor).

Mariborska župnija, ki se prvič omenja v prvi polovici 12. stoletja, je cerkvenopravno spadala pod salzburško nadškofijo, kasneje pod krško, in še kasneje pod sekovsko-graško škofijo. Po preselitvi škofijskega sedeža iz Št. Andraža v Maribor leta 1859 je prišla pod jurisdikcijo lavantinske, sedaj mariborske škofije. Ko je škof Anton Martin Slomšek 4. 9. 1859 sedež škofije prenesel v Maribor, je mestna župnijska cerkev Sv. Janeza Krsnika postala škofovska cerkev – stolnica in kot taka duhovno žarišče. Istega leta je bila v Mariboru ustanovljena tudi bogoslovna šola, ki je bila prva visokošolska ustanova v Mariboru.


vodoravna delilna črta