Teden prometne varnosti
vodoravna delilna črta
6.10.2003

Med 6. in 11. oktobrom 2003 bo pozornost namenjena predvsem prevozu otrok v avtomobilih, nošenju kresničk, umirjanju prometa pri šolah in vrtcih ter zagotavljanju varnosti na šolskih poteh.

V času od 6. do 11. oktobra 2003 poteka v Sloveniji v organizaciji Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu TEDEN PROMETNE VARNOSTI. V okviru letošnjega tedna prometne varnosti je pozornost posvečena prevozu otrok, pešcem, umirjanju prometa pri šolah in vrtcih ter zagotavljanju varne šolske poti.

Pešci so med najbolj ogroženimi skupinami udeležencev v prometu. Od leta 1980 je na naših cestah umrlo kar 2064 pešcev, kar je 22,2 odstotka vseh mrtvih, oziroma skoraj vsaka četrta smrtna žrtev je pešec. Pešci so pogosto žrtve neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil, vendar ne smemo zanemariti nesreč, ki se zgodijo zaradi napak ali neustreznega ravnanja pešcev. Zlasti starejši nad 65 let in otroci so pogosteje žrtve prometnih nesreč zaradi napak ali kršitev predpisov, ki jih povzročajo sami.

V okviru tedna prometne varnosti pa je tudi letos načrtovano srečanje predstavnikov osnovnih šol z županom. Na srečanju, v ponedeljek, 6. oktobra 2003 v Mestni hiši Rotovž, bodo predstavniki šestih mariborskih osnovnih šol in enega vrtca, županu posredovali zahteve in predloge šolarjev za izboljšanje šolskih poti ter opozorili na probleme s katerimi se srečujejo vsakodnevno na poti v šolo in domov.


vodoravna delilna črta