Novoletna okrasitev mesta Maribor
vodoravna delilna črta
6.12.2002

Z vsakoletnim svečanim prižigom praznične smreke na Trgu svobode se mesto Maribor odene v praznično podobo.

Poudarek letošnje svetlobne krasitve je na okrasitvi dreves (ob Spomeniku talcev, v Židovski, na Lentu na obeh straneh, na Trgu revolucije, na Kidričevem trgu, ob rondoju na Gosposvetski cesti, Trg generala Maistra, Trg svobode). Posebna pozornost bo letos posvečena okrasitvi dreves v mariborskih vrtcih. Mestno središče bodo krasili okraski v obliki snežink, smrek, kometov, zvončkov, prepetij in zvezd. Zgradbe bodo z reflektorji in svetlečmi cevmi osvetljene na Grajskem trgu (Astoria, McDonalds, Grad, hotel Orel), osvetljena bo mestna hiša Rotovž, stavba mestne občine, I. gimnazije, pošta, mestna hranilnica, sodni stolp, vinoteka ter spomenik Florjan. Osvetljeni bodo vsi štirje avtocestni ter železniški most. Novoletni okraski bodo na vseh pomembnejših mestnih vpadnicah, svetlobni napis letnice pa bo krasil Piramido, Trg svobode, Glavni trg in Avtobusno postajo.

Skupaj bo letos mesto Maribor krasilo okoli 380 okraskov, osvetljenih bo okoli 80 dreves in smrečic ter več zgradb. Napeljanih bo okoli 4 km svetleče cevi. Z deli so pričeli 18. novembra, izvajala pa se bodo predvidoma še do 11. decembra 2002.

Zavod za turizem Maribor bo tudi v letošnjem letu v prazničnem času pripravil vrsto prireditev. Uvodna prireditev bo prižig lučk na Trgu svobode 5. decembra. V organizaciji Zveze prijateljev mladine je 11. decembra predviden prihod Dedka Mraza na spodnjo postajo Pohorske vzpenjače. Od 13. decembra bodo vsak dan razen nedelje na Grajskem trgu med 16. in 18. uro različne prireditve. 24. decembra bo predvidoma Božični koncert. Na trgu svobode bo 31. decembra organizirano praznovanje ob prehodu v leto 2003. V okviru silvestrskega programa je predviden nagovor župana, ognjemet in gostinska ponudba. Božično-novoletni sejem se bo pričel 13. decembra na Trgu svobode, Grajskem trgu, Trgu Borisa Kraigherja ter na Glavnem trgu v Mariboru, zaključen pa bo 28. decembra 2002.


vodoravna delilna črta