Danes osrednja komemorativna slovesnost ob spomeni
vodoravna delilna črta
30.10.2002

Vrsta slovesnosti ob dnevu mrtvih. Na sliki komemoracija na Ljubljanski ulici pred nekdanjo vojašnico vojvode Mišića, na mestu, kjer je oklepnik JLA do smrti povozil Josefa Simčika v vojni za samostojno Slovenijo.

ob 11. 30 - KOMEMORACIJA OB SPOMINSKEM OBELEŽJU ŽRTVAM AGRESIJE JA NA SLOVENIJO 1991 Ljubljanska ulica 23

ob 17. 30 - POLOŽITEV VENCA OB SPOMENIKU BORCEV ZA SEVERNO MEJO Ob parku, Maistrova ulica Ob 40 obletnici borbe za severno mejo in osvoboditve Maribora je bil 1958. leta odkrit spomenik, ki je posvečen tistim, ki so v boju za slovensko Koroško in Štajersko v letih 1918-1919 darovali življenje. Spomenik spominja na vztrajno in dolgotrajno borbo malega slovenskega naroda za svoj obstoj in zemljo.

ob 17.45 - POLOŽITEV VENCA K SPOMENIKU GENERALA MAISTRA, Maistrov trg

ob 18. uri - KOMEMORATIVNA SLOVESNOST OB SPOMENIKU TALCEV, v Ulici talcev Sodni zapori v Mariboru so bili med vojno najhujša in največja okupatorska mučilnica na Štajerskem. V tej stavbi je bilo zaprtih in mučenih na tisoče pripadnikov narodnoosvobodilnega gibanja, iz mariborskih sodnih zaporov so pošiljali ljudi v koncentracijska taborišča in v smrt. Po podatkih razglasov je bilo na dvorišču sodnih zaporov v Mariboru skupno ustreljenih 662 talcev. Na spomeniku je več imen, ker so upoštevani tudi talci, ki so bili ustreljeni 10. avgusta 1941 pri Miklavžu.


vodoravna delilna črta