Žalne slovesnosti ob 1. novembru
vodoravna delilna črta
30.10.2002

Komemoracija na Ljubljanski, položitev venca k spomeniku borcev za severno mejo in k spomeniku generala Maistra. Osrednja komemoracija ob spomeniku talcev.

SREDA, 30. OKTOBER 2002

ob 11. 30 - KOMEMORACIJA OB SPOMINSKEM OBELEŽJU ŽRTVAM AGRESIJE JA NA SLOVENIJO ’91, Ljubljanska 23 Obeležje agresije jugoslovanske armade na Slovenijo.

ob 17.30 - POLOŽITEV VENCA OB SPOMENIKU BORCEV ZA SEVERNO MEJO Ob parku, Maistrova ulica Ob 40 obletnici borbe za severno mejo in osvoboditve Maribora je bil 1958. leta odkrit spomenik, ki je posvečen tistim, ki so v boju za slovensko Koroško in Štajersko v letih 1918-1919 darovali življenje. Spomenik spominja na vztrajno in dolgotrajno borbo malega slovenskega naroda za svoj obstoj in zemljo.

ob 17.45 - POLOŽITEV VENCA K SPOMENIKU GENERALA MAISTRA, Trg generala Maistra

ob 18. uri - KOMEMORATIVNA SLOVESNOST OB SPOMENIKU TALCEV, v Ulici talcev Sodni zapori v Mariboru so bili med vojno najhujša in največja okupatorska mučilnica na Štajerskem. V tej stavbi je bilo zaprtih in mučenih na tisoče pripadnikov narodnoosvobodilnega gibanja, iz mariborskih sodnih zaporov so pošiljali ljudi v koncentracijska taborišča in v smrt. Po podatkih razglasov je bilo na dvorišču sodnih zaporov v Mariboru skupno ustreljenih 662 talcev. Na spomeniku je več imen, ker so upoštevani tudi talci, ki so bili ustreljeni 10. avgusta 1941 pri Miklavžu.


vodoravna delilna črta