Varovanje otrok na šolski poti poročilo 2018
vodoravna delilna črta

 

Svet za preventivno in vzgojo v cestnem prometu MO Maribor že vrsto let posveča posebno pozornost varnosti otrok na šolskih poteh. Zelo pomembna je skrb za tiste učence, ki prvič stopajo na šolsko pot in še ne poznajo vseh nevarnosti, ne smemo pa tudi ne pozabiti na ostale učence, ki se po dolgih in brezskrbnih počitnicah vračajo v šolske klopi.

 

 

Varovanje otrok na zaznamovanih prehodih za pešce ob začetku šolskega leta je že tradicionalna oblika prostovoljnega dela. Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu je tudi letos s člani komisije za akcije pri SPV,  prostovoljci ZŠAM Certus Maribor, gasilci PGD Pobrežje, Malečnik in Brezje, Policijo, Medobčinskim redarstvom, dijaki Srednje prometne šole Maribor in stanovalci Doma Danice Vogrinec poskrbel za varno sodelovanje otrok v prometu.

 

 

V času izvajanja vzgojno preventivne akcije so prostovoljci pomagali otrokom pri prečkanju ceste na nevarnejših odsekih in s svojo prisotnostjo opozarjali voznike na posebej previdno vožnjo v okolici šol in vrtcev. S svojim delom so pomagali  zagotavljati večjo varnost otrok. Tako so začetki šolskega leta, ko so otroci po daljših počitnicah še vedno razigrani in kot začetniki ne poznajo vseh pasti šolskih poti ter  zaradi starosti ne zmorejo vseh zahtev sodobnega prometa, še vedno varni.  Akcija ''Varnost otrok na šolski poti'' je potekala prvih 14 dni v septembru, v času jutranjega prihoda otrok v šolo.

 

 

V prvih dneh pouka smo se udeležili tudi sestankov s starši otrok in jih opozorili na njihove obveznosti pri spremljanju otrok v šolo in iz nje.

 

Policisti so v času akcije, v neposredni bližini šol izvedli več poostrenih nadzorov nad ugotavljanjem neuporabe varnostnih pasov, prevoza otrok, prekoračitev hitrosti in voznikov ter vozil s katerimi se prevažajo otroci. Prav tako so izvajali poostren nadzora nad vozniki in vozil s katerimi se prevažajo otroci. Policisti so v prvih dneh pouka ponovno preverili ustreznost postavljenih tabel ''Šolska pot'' in posameznim šolam predlagali, da table postavijo na primernejših mestih. Vodstva šol pa so opozorili na pospravljanje tabel po zaključku pouka. V času prisotnosti oz. nadzora prometa pred šolami in na šolskih poteh so policisti poleg zagotavljanja varnosti otrok na poti v šolo nadzirali opremljenost otrok z rumenimi ruticami in odsevnimi telesi, opremljenost in brezhibnost koles in koles z motorjem, uporabo zaščitnih čelad voznikov koles in koles z motorjem, prevoz otrok v vozilih in uporabo varnostnih pasov, opozarjali starše na pravilno parkiranje in izstopanje otrok iz vozil, pomagali otrokom pri prečkanju ceste, vstopanju in izstopanju iz avtobusa, …

 

 

Več o tem preberite v prilogi tega zapisa


vodoravna delilna črta
Priloge
sponka
vodoravna delilna črta
vodoravna delilna črta
ikona datoteke word  Varovanje otrok na šolski poti
vodoravna delilna črta