Dopis župana MO Maribor predsedniku Vlade RS
vodoravna delilna črta

.
Spoštovani predsednik Vlade RS, gospod Marjan Šarec,
 
dovolite mi, da vam čestitam ob izvolitvi 13. Vlade Republike Slovenije.
Želim se vam zahvaliti za dejstvo, da ste koalicijsko pogodbo zastavili na način, da se odpravi popolnoma nevzdržni sistem financiranja občin, ki je poslabšal življenje večine prebivalcev naše države in onemogočil razvoj družbe kot celote. Kot bivšemu županskemu kolegu vam je, verjamem, to še kako dobro znano.
.
V obdobju, ko država ni več stoodstotno financirala obveznih nalog občin, so bili občani Mestne občine Maribor prikrajšani za okoli 130 milijonov evrov. S tem denarjem bi lahko obnovili vse ceste v mestu, izgradili manjkajočo kanalizacijo in vodovode, izgradili in sanirali vrtce in šole, Mariborsko knjižnico ter Umetnostno galerijo Maribor. Ta sredstva si je v času krize od Maribora izposodila država in prav je, da ta dolg vrne. Zato si želim, da se hkrati z dvigom povprečnine na zakonsko raven naredi tudi časovnica, kdaj bo Maribor dobil sredstva, za katera je bil prikrajšan.
.
Projekt decentralizacije je do sedaj obljubila vsaka Vlada in vsaka je državo še bolj centralizirala. Prav zato imamo v Mariboru konkreten predlog, kako to doseči. Od Vlade si na področju upravljanja z evropskim denarjem želimo sprejet sklep Vlade, s katerim bi Vzhodna kohezija postala neodvisen Organ samostojnega upravljanja tega dela Slovenije. Z vzpostavitvijo takšnega organa bomo lahko sami poskrbeli za razvoj vzhodne regije, kar bo posledično prineslo tudi decentralizacijo države.  To znanje in te resurse imamo, zato bomo lahko delovali povsem neodvisno. V Vzhodni koheziji se bomo pogajali z Brusljem za sredstva na področjih, na katerih se bodo razpisovali projekti, sami izvajali razpise, nakazila in skupaj z njimi izvajali nadzor nad porabo sredstev. Prenehati moramo z načinom delovanja, da imamo za dve regiji en operativni program, kaj šele da bi imeli eno kohezijsko regijo, saj je to za ta del Slovenije povsem neučinkovito.
.
Vem, da Vlado v kratkem čakajo pogajanja s sindikati in da delavci upravičeno pričakujejo, da bo vladni dogovor sledil rasti slovenskega BDP-ja in s tem sprostil določene finančne omejitve. To seveda podpiram in me hkrati veseli, da so se takšne zaveze znašle v koalicijski pogodbi. Istočasno pa želim opozoriti na ponavljajoče se zgodbe, ko se država s sindikati izpogaja, velik del tega pa potem pade na bremena občinskih proračunov, ki za to ne dobimo dodatnih sredstev.
.
Mestna občina Maribor je druga največja občina v Sloveniji in temu primeren odnos bi do mesta morala imeti tudi država. Kljub dosedanjemu mačehovskemu odnosu države pa Maribor vseeno zasleduje svojo vizijo razvoja in napredka, za kar je prejela že nekaj velikih in prestižnih priznanj. Mestna občina Maribor in regija Podravje sta bili s strani Financial Times – fDi European Cities & Regions of the Future 2018/2019 izbrani med top deset v kategoriji »fDi strategy« (strategija privabljanja investicij) malih evropskih regij oziroma mikro evropskih mest prijaznih do investitorjev. Prav tako smo prejeli nagrado Ljubljana Forum 2017 on Future of Cities, in sicer za najbolj napreden razvojni krožni koncept mesta. Smo namreč prvo slovensko in eno redkih evropskih mest s sprejeto strategijo krožnega gospodarstva in prav zato smo vodilno mesto v širši regiji, ki svoj razvoj usmerja v krožno gospodarstvo. Za nami, ko smo v Mestni občini Maribor že izvajali strategijo krožnega gospodarstva, je takšno strategijo kot prioritetno prepoznala tudi država. Julija to leto smo v skladu s strategijo krožnega gospodarstva odprli tudi najsodobnejšo avtomatsko sortirnico mešanih komunalnih odpadkov v Evropi. Ob vsem naštetem pa je Maribor mesto največjih razvojnih investicij v Sloveniji in regiji (Letališče Maribor, Magna, Mednarodni poslovni center itd.).
 
Spoštovani predsednik Vlade Republike Slovenije, prav zato vas vabim v Maribor, kjer vam bomo predstavili razvojne ambicije mesta, njegove potrebe in pričakovanja. Vem, da takšen obisk ni možen v kratkem času, kar razumem, prepričan pa sem, da tudi vi razumete, da vam ne morem poslati čestitke brez vabila.
 
S spoštovanjem in upanju, da bomo uspešno sodelovali, vas pav lepo pozdravljam,


vodoravna delilna črta