SLAVNOSTNA SEJA V SPOMIN USTANOVITVE NARODNEGA SVETA ZA SPODNJO ŠTAJERSKO - 26. 9. 2018
vodoravna delilna črta
13.9.2018

 

 

26. septembra 1918 je bil v Narodnem domu v Mariboru ustanovljen Narodni svet za Spodnjo Štajersko, ki je začel izvajati priprave na prevrat in priključitev Maribora k povsem samostojni, zunaj Avstro-Ogrske monarhije oblikovani, državi habsburških južnih Slovanov. Do ustanovitve je prišlo dober mesec dni po tem, ko je bil 16. avgusta 1918, na sestanku slovenskih političnih strank v Ljubljani, sprejet statut  Narodnega sveta za Slovenijo in Istro. Predsedoval mu je tedanji vodilni slovenski politik in načelnik katoliške Vseslovenske ljudske stranke dr. Anton Korošec. Z ustanovitvijo Narodnega sveta v Ljubljani je bilo oblikovano vrhovno politično predstavniško telo, ki je prevzelo vodenje ter opredelilo cilje slovenskega narodnega gibanja leta 1918. Dr. Anton Korošec jih je opredelil kot »tiste  državne pravice, katere je užival in izvrševal slovenski narod v svoji državi in so prešle za več kot tisoč let v tuje roke. Samoodločba narodov nam jih bode zopet vrnila ter združila troimeni narod Slovencev, Hrvatov in Srbov v samostojno veliko državo Jugoslavijo.« Predvidena je bila ustanovitev pokrajinskih odsekov. Odbor Narodnega sveta za Štajersko so sestavljali: predsednik dr. Karel Verstovšek, podpredsednik dr. Franjo Rosina, tajnik Franjo Voglar in blagajnik dr. Franc Kovačič.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V spomin ustanovitve Narodnega sveta za Spodnjo Štajersko bo tako v sredo, 26. septembra 2018, ob 19. uri, v veliki dvorani Narodnega doma potekala dramska uprizoritev, katere scenarij in zgodovinsko zasnovo je pripravil Stanislav Kocutar. Z igralcema Bojanom Maroševičem ter Radom Pavalecem bodo nastopili še člani Kulturnega društva Pekre, dramski igralec in glasbenik Jure Ivanušič ter Ženski pevski zbor Glasbena matica Maribor, pa bodo z uglasbitvijo Maistrovih pesmi, predstavili generala Maistra tudi kot poeta in umetnika.

 

 

Program uglasbenih Maistrovih pesmi

 

 

 

 

Pesmi je uglasbil Jure Ivanušič in so del sklopa Maistrovih pesmi, ki so bile predstavljene v okviru prireditve Manj znani Maister: poet in bibliofil v Univerzitetni knjižnici Maribor, za ženski pevski zbor Glasbena matica Maribor, pa jih je priredila zborovodkinja Zsuzsa Budavari Novak.

 

 

 

 

Nabor pesmi:

 

 

 

 

Nazaj pa jih ni (R. Maister / izvedba J. Ivanušič)

 

 

Rdeče rože (R. Maister / izvedba J. Ivanušič)

 

 

Ljubezen (R. Maister / izvedba J. Ivanušič)

 

 

 

 

Scherzando (R. Maister / J. Ivanušič, za Ženski pevski zbor Glasbena matica Maribor priredila Zsuzsa Budavari Novak)

 

 

Morje 3 (R. Maister / J. Ivanušič, za Ženski pevski zbor Glasbena matica Maribor priredila Zsuzsa Budavari Novak)

 

 

 

 

 

 

vodoravna delilna črta