Mariborski župan dr. Andrej Fištravec simoblično odstranil prvi radar
vodoravna delilna črta

 

Župan MO Maribor dr. Andrej Fištravec je danes na križišču Titove ceste in Ulice Pariške komune simbolično pripel verigo na ohišje in tako odstranil prvi radar, ki bo, tako kot ostali odstranjen iz cest in ulic Maribora.

 

Leta 2012 so Maribor po naročilu takratne občinske oblasti na dobro preračunanih lokacijah preplavili radarji za merjenje hitrosti prometa. Štirideset radarjev je bilo nameščenih na dvaindvajsetih križiščih ulic in cest Maribora. Šlo je za javno-zasebno partnerstvo, pri čemer bi zasebni partner od izrečenih kazni prejemal kar 92 % denarja. Mariborčanke in Mariborčani so se tej vsiljeni obliki nadzora in pretakanja denarja v zasebne žepe množično uprli. Vse ostalo je zgodovina.

 

Po daljših pogajanjih je MO Maribor s podjetjem Iskra d. d. dosegla pravno formalni sporazum, s katerim so radarji uradno prešli v last Mestne občine Maribor. S tem smo končno prišli do možnosti, da lahko radarje tudi fizično odstranimo. In prav to se zdaj začenja.

 

Simbolični odstranitvi radarja bo sledila odstranitev preostalih radarjev s strani podjetja Nigrad, ki jih bo začasno tudi skladiščilo, še pred tem pa se bo popisala oprema oz. tehnologija v njih. Dve radarski ohišji pa bosta umeščeni v Muzej NO kot družbeno-zgodovinski »spomenik«.

 

Župan MO Maribor dr. Andrej Fištravec je ob tem dejal: »Vesel sem, da smo končno prišli do točke, ko lahko radarje tudi fizično odstranimo iz ulic in cest Maribora. Maribor si ne sme nikoli več dovoliti, da bi katerikoli župan izkoriščevalsko ožemal svoje občane!«.

 

Na osnovi prekinitve pogodbe o izvajanju javno-zasebnega partnerstva za izvedbo projekta Nadgradnja in avtomatizacija cestnega prometa v MO Maribor, ki jo je sklenila MO Maribor dne 12. 1. 2012, v času županovanja Franca Kanglerja, je Iskra d. d. je zahtevala odškodnino v višini 12.792.937,40 EUR skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi, v kar ni bil vključen DDV. Poravnava z omenjenim podjetjem je bila sklenjena v višini 7 mio EUR z vključenim DDV, kar je MO Maribor poravnala v enkratnem znesku. Radarski sistem je s poravnavo prešel v last MO Maribor in s tem tudi fizično odstranitev radarjev v mestu, kar je bila obljuba župana dr. Andreja Fištravca občankam in občanom mesta Maribor.

 

MO Maribor je kasneje ubrala alternativo umirjanju prometa v mestu, saj že nekaj let sledi smernicam trajnostne mobilnosti. V zadnjih letih si intenzivno prizadevamo, da uredimo širše območje z omejeno hitrostjo vožnje. MO Maribor ob različnih investicijskih obnovah cest že v fazi načrtovanja le-teh vpeljuje ukrepe za zniževanje hitrosti vožnje. V mestu namreč verjamemo, da lahko z mehkejšimi ukrepi in ne s finančnimi ukrepi in kaznimi prav tako primerno in varno urejamo promet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


vodoravna delilna črta