Župan prevzel nagrado "Maribor - mesto prijazno investitorjem"
vodoravna delilna črta

 
Župan Mestne občine Maribor dr. Andrej Fištravec je prevzel nagrado, ki jo je Mariboru podelil svetovno priznan časnik Financial Times in Maribor uvršča na sedmo mesto mikro evropskih mest prijaznih do investitorjev. Enako nagrado v kategoriji regij je za šesto mesto prejela regija Podravje, nagrado je sprejel Božidar Pučnik, vodja investicijske pisarne Invest in Podravje iz Mariborske razvojne agencije (MRA).
 
Podelitev nagrad oziroma nazivov fDi European Cities & Regions of the Future 2018/2019, evropskih mest in regij prihodnosti, je potekala danes v mestu Cannes v Franciji, vzporedno s pričetkom največjega mednarodnega investicijsko-nepremičninskega sejma MIPIM. Sejem MIPIM velja za največje mednarodno nepremičninsko stičišče tako podjetij, agencij, držav, mest, lokalnih oblasti, ki ponujajo različne investicijske projekte kot tudi potencialnih investitorjev, ki iščejo nove priložnosti. Tradicionalno prepoznan sejem, kjer svoje priložnosti iščejo oziroma se predstavljajo so tudi mesta in regije, letos bo na MIPIM-u okoli 500 predstavnikov lokalnih oblasti. To samo potrjuje prizadevanja in usmeritev Maribora in Podravja ter njunih investicijskih platform Invest in Maribor in Invest in Podravje, ki razvijata strategijo privabljanja investitorjev na lokalni ravni.
 
V družbi večjih in manjših evropskih mest in regij je župan MO Maribor dr. Andrej Fištravec prejel nagrado za Maribor: »To je pomembno priznanje za Maribor. Pred leti, ko sem nastopil mandat, je bilo očitno, da je čakanje na državni ali evropski denar zaman, zato smo ustanovili platformo Invest in Maribor. Vprašanje zakaj investirati v Maribor se pogosto pojavlja. Zaradi geostrateške lokacije mesta, saj leži na stičišču prometnih koridorjev, zaradi narave in prijetnega bivanjskega okolja, ker je to mesto, ki je leta 2012 nosilo naziv Evropska prestolnica kulture, kar pomeni, da imamo razvito kulturno in družabno življenje ter ker letos nosi naziv Maribor – Evropsko mesto športa 2018 in ima razvito športno infrastrukturo. Tukaj je še Mariborsko Pogorje in najstarejša trta kot veliki znamenitosti mesta. Za našimi besedami, da smo mesto prijazno investitorjem, sedaj stoji tudi konkretna nagrada revije Financial Times. Mesto gospodarsko okreva, v zadnjih petih letih se je število delovnih mest povečalo za 4.700. Razvoj mesta bo podkrepljen z novogradnjami, bližina Magne in drugi gospodarski ukrepi bodo omejili oziroma spremenili trend zmanjševanja prebivalcev mesta, Maribor je na robu preobrazbe.« Strategiji privabljanja investitorjev se je pridružila tudi regija Podravje s svojo Invest in Podravje investicijsko pisarno. Njihova pomembna usmeritev je predvsem v povezovanju in prav o povezovanju in ne konkurenčnosti se je danes veliko govorilo na podelitvi nagrad.


vodoravna delilna črta