Najvelje gradbeno podjetje na svetu podpisalo pogodbo o razvoju Mariborskega letališča v višini 660 milijonov evrov
vodoravna delilna črta

 

Podjetji SHS Aviation d.o.o. in China State Construction Engineering Corporation sta podpisala pogodbo o razvoju Mariborskega letališče v vrednosti 660 milijonov EUR. Gre za največje gradbeno podjetje na svetu, ki trenutno gradi 528 metrov visoko stavbo China Zun v Pekingu, na lestvici največjih globalnih korporacij Fortune global 500 zasedajo 24. mesto. V portfelju imajo izvedenih 6000 projektov v več kot 100 regijah oziroma državah, med večjimi izvedenimi gradbenimi projekti oziroma stavbami po svetu so nebotičnik v Kuala Lumpurju, nebotičnik v Džakarti, zgradba svetovnega finančnega centra v Šanghaju, sedež CCTV v Pekingu, Disneyland v Šanghaju, t.i. Palma v Dubaju.
 
Predstavniki podjetja so se večkrat mudili tudi v Mariboru, kjer so po pogovorih in sestankih o možnostih investiranja v Mariborsko letališče pripravili študijo upravičenosti investicije in se na podlagi tega odločili za investicijo. Delegacija Mestne občine Maribor se je v Pekingu sestala s predstavniki podjetja China State Construction Engineering Corporation (CSCEC), župana MO Maribor dr. Andreja Fištravca je sprejel Chen Wenjian, direktor mednarodnih projektov CSCEC. Na sedežu podjetja so izvedli predstavitev multiplikativnih učinkov investiranja v Maribor oziroma okolico Maribora, kar se navezuje na investiranje v Mariborsko letališče, razširitev industrijske cone Tezno in izgradnjo novega Mednarodnega poslovnega centra v Mariboru.
 
Vse aktivnosti so pripeljale do izjemno pomembnega koraka na poti, do modernega in v svetovne prometne tokove vključenega  Mariborskega letališča.  Prav z omenjenim podjetjem je danes v sklopu šestega vrha srednjih in vzhodnoevropskih držav in Kitajske, ki poteka v Budimpešti, med podjetjem SHS Aviation d.o.o. in CSCEC podpisana pogodba težka 660 milijonov EUR o razširitvi Mariborskega letališča. To je potrditev, da je Mariborsko letališče del projekta One belt, One road in s tem tudi dejanske zagotovitve finančnih sredstev in strokovnega znanja, ki ga takšen projekt potrebuje. Iskrene čestitke tudi g. Ivu Boscarolu za uspeh, ki ga je dosegel in pogodbo, ki jo je sklenil prav tako na tem dogodku. Ker če kdo v Sloveniji ve, kaj je potrebno narediti in kolikokrat potovati na sestanke, da pride do podpisa pogodbe, potem je to Ivo Boscarol.
 
Ta dogodek in sklep Vlade RS o pripravi DPN za Letališče Edvarda Rusjana Maribor sta skladna z razvojnimi načrti podjetja SHS Aviation. Gre za izjemno pomembno strateško potezo, ki bo vplivala na razvoj Mariborskega letališča, razvoj mesta Maribor, okoliških mest in regije. Sedaj je poteza na nas, na Sloveniji, da sprejmemo DPN, ki takšno investicijo in napredek omogoča.


vodoravna delilna črta