Podeljena priznanja in nagrade Mestne občine Maribor
vodoravna delilna črta

 

Na osrednji proslavi ob prazniku Mestne občine Maribor, ki je potekala v Narodnem domu Maribor, so bile podeljene nagrade in priznanja Mestne občine Maribor. Kulturni program so pripravili dijaki in dijakinje Prve gimnazije Maribor.

 

Naziv častnega občana mesta Maribor je prejel upokojeni gospodarstvenik in politik Vitja Rode za izredne zasluge in prispevek k blaginji, ugledu in napredku Maribora na gospodarskem in negospodarskem področju. Zlati grb mesta Maribor je prejela Zdenka Križanič za dolgoletno pedagoško delo in izjemen prispevek na kulturnem, človekoljubnem in humanitarnem področju. Srebrni grb mesta je bil podeljen Alešu Arihu za dolgoletno delo na področju evidentiranja in ohranjanja kulturne dediščine, negovanja spomina na generala Rudolfa Maistra in njegove borce za severno mejo. Dobitnik mestnega pečata je Mitja Vilar.

 

Župan Mestne občine Maribor dr. Andrej Fištravec je povedal: "853 let mineva odkar je bil mestu Maribor postavljen zgodovinski mejnik s prvo, zabeleženo pisno omembo mesta oziroma mariborskega gradu, ki je stal na današnjem griču Piramidi. Svojo dolgoletno zgodovino mesta, ki se vedno znova tudi nekoliko spreminja – arheološke izkopanine na Vojašniškem trgu so že in obeta se, da še bodo, razkrile novo zgodovino mesta – smo gradili na tradicionalnih veščinah in obrteh pa vendar uspeli ohraniti nekaj posebnosti, ki nas danes ločujejo od drugih. Med njimi je tudi ponos našega mesta, najstarejša trta na svetu. Mesto, ki je svoj obstoj gradilo ob reki Dravi, je danes kraj, ki mu z veseljem rečem moj dom in je tudi razlog zakaj smo danes tukaj. Kot prvo, da se poklonimo mestu Maribor in kot drugo, da se poklonimo Mariborčankam in Mariborčanom, ki skozi svoje ustvarjalo delo na različnih področjih zaznamujejo preteklost, sedanjost in prihodnost našega Maribora, najlepšega slovenskega mesta."

 

 

 


vodoravna delilna črta