Govor župana MO Maribor dr. Andreja Fištravca ob prazniku Mestne občine Maribor
vodoravna delilna črta

 

Dragi in spoštovani,
 
prejemniki letošnjih priznanj, prejemnik naziva častni občan, nekdanji prejemniki priznanj, predstavniki državnih in mestnih institucij, Mariborčani in Mariborčanke.
 
Danes je poseben dan za mesto Maribor, saj je danes dan praznovanja, s katerim se oziramo na prehojeno pot in na korake, ki jih delamo, ker želimo slediti ciljem in vizijam, za katere je vredno živeti.  
Z veseljem ugotavljam, da se je v mestu veliko spremenilo odkar sem prevzel županski položaj. Zelo pomembno se mi zdi, da lahko veliko svojih razvojnih prizadevanj začenjamo uresničevati skupaj z vlado v Ljubljani. Veseli me, da postaja jasno, da s šibkim Mariborom ne more biti močne Slovenije. Veseli me, da Maribor ni več osamljen, kot je bil še decembra 2014, ko govori o težavah pri financiranju lokalne samouprave, ampak da je to postalo stališče večine slovenskih občin. Posebej pa me veseli, da so se spremenile oziroma okrepile možnosti za gospodarsko okrevanje in razvoj. Odpirajo se nove investicijske priložnosti epohalnih razsežnosti tako za mesto kot za regijo in Slovenijo. V mesto se vrača optimizem. Prepričan sem, da smo za to odgovorni tudi v moji ekipi, saj smo pravilno identificirali nekatere pomanjkljivosti mesta, za njih poiskali rešitve, ki sedaj počasi rojevajo sadove. Glede na to, da sem za slovenske razmere relativno mlad župan, zaključujem svoj prvi cel mandat, medtem ko je povprečje slovenskega županovanja trije mandati, sem lahko – upravičeno – zadovoljen z rezultati svojega dela, ki so se pokazali do sedaj.
 
Ne samo, da smo uspešno sanirali vse finančne dolgove, ki so mesto in mestni proračun bremenili zaradi neodgovornega ali preoptimističnega načrtovanj v preteklosti, rešili smo mariborsko Pohorje, dokončali izgradnjo fizitraije, dokončali Minoritsko cerkev in Lutkovno gledališče z zunanjim avditorijem, brezdomcem zagotovili novo zavetišče, pričeli z gradnjo najmodernejše tovarne za obdelavo odpadkov, posodobili in pomladili vozni park javnega mestnega potniškega prometa, in še bi lahko našteval. Nekaj od naštetih projektov je del mojih predvolilnih obljub, še posebej pa sem ponosen na izvedene in načrtovane projekte, ki so se vmes pojavili kot dobra priložnost in smo jih lahko z dobrim načrtovanjem in delom »zagrabili« in realizirali. Seveda je velika umestnost na eni strani identificirati razvoje priložnosti, na drugi strani pa le-te tudi prepoznati, ko se v takšni ali drugačni obliki pojavijo. To se sedaj dogaja. Odpiranje gradbišč v mestu ni preprost predvolilni manever, ker je zato bilo potrebno preveč načrtovanja, dogovarjanja in zagotavljanja denarja, ampak je posledica jasno izoblikovanih vizij mesta, kjer Maribor postaja vodilno mesto v Sloveniji ter širše v regiji. Nismo zastonj prvo slovensko mesto s trajnostno prometno strategijo (in posledično nam je v treh letih uspelo narediti najmlajši vozni park mestnega potniškega prometa v Sloveniji), nismo prejemniki Nagrade za zmagovalca za najbolj inovativno prakso na področju razvoja prihodnosti mesta, ker se z županom Jankovićem imava rada, ampak zato, ker smo prvo slovensko mesto in prvo mesto v regiji, ki je izoblikovalo napreden koncept krožnega gospodarskega delovanja, ki ga istočasno sedaj tudi uresničujemo. Gradnja najmodernejše sortirnice mešanih komunalnih odpadkov, ki bo istočasno tudi daleč najcenejša za uporabnike, je samo eden od osemnajstih projektov, ki jih bomo realizirali v naslednjih nekaj letih.
 
Zavedam se, da mesto potrebuje veliko. In prav je tako. Pa vendar prevečkrat od sebe in svoje okolice pričakujemo preveč. Med gledanjem naokoli, koliko imajo v sosednjem mestu, sosednji regiji, sosednji državi, se prepogosto pozabimo ustaviti na mestu in se ozreti naokoli, kaj pa imamo mi, kar drugi nimajo. Ker imamo veliko. Mariborčani in Štajerci pogosto rečemo, da smo drugačni od preostalih Slovencev, da mesto Maribor je nekaj posebnega. V mestu in regiji, kjer imamo najstarejšo trto na svetu, najbolj uspešen nogometni klub, z upori in narodnim zavedanjem prepleteno zgodovino, smo edino mesto z mestnim vinogradom, imamo »naš« hrib, kjer smučamo pozimi in pohajkujemo poleti, smo lahko samozavestni, da smo nekaj posebnega. In upravičeno na nas iz centrale gledajo malo postrani, saj povemo kaj si mislimo in to brez dlaka na jeziku in se zavedamo, da brez močnega Maribora in vzhodne regije tudi ni močne Slovenije. Zato samozavestno in glasno povemo, da Maribor se ne da in se ne bo dal – postavili se bomo zase in našli bomo rešitve, saj je prihodnost tega mesta odvisna od nas, ki živimo in dihamo to mesto.
 
Mesto, kot ga poznamo sedaj, bo čez nekaj let precej drugačno; obnovljeno in izboljšano. In kar je najbolj pomembno, se te spremembe ne bodo zgodile čez 10 ali 20 let ampak čez tri, pet let, ampak so se že začele dogajati. V soboto dopoldne otroke odložite na novem skate parku pri Pekrskem potoku, sami se odpravite v mesto in se sprehodite po prenovljeni promenadi Mestnega parka, pri Prvi gimnaziji Maribor zavijete rahlo na levo mimo Mariborskega gradu in z veseljem ugotovite, da se zaključuje tretja faza prenove gradu. Pot vas bo peljala na Trg Leona Štuklja, kjer boste na hitro obiskali preseljeno osrednjo Mariborsko knjižnico in vrnili knjige, da ne boste zamudili roka za vračilo. Podali se boste proti Glavnemu trgu, kjer vas bo pot vodila po prenovljeni Koroški cesti, kjer boste zavili levo po klančini navzdol. Na osrednji mariborski tržnici, ki sedaj domuje pod prenovljeno streho, kupite nujne potrebščine za kosilo in se po prenovljeni poti nabrežja reke Drave odpravite na kavo. Zvečer se v mesto odpravite z osebnim vozilom, ga pustite na enem izmed petih Park & Ride parkirišč ob robu mesta in se z električnim mestnim avtobusom odpravite v mesto, kjer skupaj z družino in prijatelji navijete na nogometni tekmi na obnovljenem nogometnem stadionu Ljudski vrt. Možnosti rekreacije se bodo povečale, ponovno bo odprt prenovljen srednji bazen v Pristanu, poleti pa bo na obisk čakal prenovljen Mariborski otok. Za lažjo pretočnost prometa pa bo prenovljen Malečniški most in izgrajen cestno železniški podvoz pod Ljubljansko cesto.
 
853 let mineva odkar je bil mestu Maribor postavljen zgodovinski mejnik s prvo, zabeleženo pisno omembo mesta oziroma mariborskega gradu, ki je stal na današnjem griču Piramidi. Svojo dolgoletno zgodovino mesta, ki se vedno znova tudi nekoliko spreminja – arheološke izkopanine na Vojašniškem trgu so že in obeta se, da še bodo, razkrile novo zgodovino mesta – smo gradili na tradicionalnih veščinah in obrteh pa vendar uspeli ohraniti nekaj posebnosti, ki nas danes ločujejo od drugih. Med njimi je tudi ponos našega mesta, najstarejša trta na svetu. Mesto, ki je svoj obstoj gradilo ob reki Dravi, je danes kraj, ki mu z veseljem rečem moj dom in je tudi razlog zakaj smo danes tukaj. Kot prvo, da se poklonimo mestu Maribor in kot drugo, da se poklonimo Mariborčankam in Mariborčanom, ki skozi svoje ustvarjalo delo na različnih področjih zaznamujejo preteklost, sedanjost in prihodnost našega Maribora, najlepšega slovenskega mesta.


vodoravna delilna črta