Po cestah Maribora tri dni testno 100% električni avtobus
vodoravna delilna črta

 

V mariborskem mestnem potniškem prometu bo od 10. do 12. oktobra na dveh linijah poskusno vozil tudi avtobus na 100-odstotni električni pogon poljskega proizvajalca Solaris Bus. S testno uporabo njihovega avtobusa bomo v podjetju Marprom pridobili novo izkušnjo z električnimi vozili, ki si jih v prihodnosti želimo tudi v voznem parku mestnega potniškega prometa.
 
Sodoben električni avtobus, kakršne že uporabljajo v nekaterih velikih evropskih mestih, bo po predstavitvi ta torek, sredo in četrtek vozil tudi na mariborskih ulicah in cestah, in sicer na linijah št. 6 (Vzpenjača) in 7 (Kamnica).
 
Mestna občina Maribor, Marprom in Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo sodelujejo tudi pri evropskem projektu ELIPTIC (Electrification of Public Transport in Cities), v okviru katerega se zaključuje študija Potenciali električnega javnega potniškega prometa v Mariboru. »V zadnjih letih intenzivno posodabljamo vozni park našega mestnega potniškega prometa, veseli pa me, da ves čas iščemo načine, kako v mesto pripeljati vozila na obnovljive vire energije in se distancirati od naftnih derivatov. Na nedavni seji mestnega sveta smo potrdili tudi investicijski program za nakup novih avtobusov s pomočjo sredstev iz Eko sklada v letu 2018. V načrtu je šest nizkopodnih avtobusov na alternativno gorivo (CNG, elektrika ali hibridni pogon),« je povedal župan MO Maribor dr. Andrej Fištravec.
 
Premik naprej k elektrifikaciji v mariborskem javnem potniškem prometu pa je tudi nabava malega električnega vozila, ki bo brezplačno prevažalo ljudi po peš coni v središču Maribora. Tovrstno vozilo, namenjeno stanovalcem na tem območju, starejšim ljudem, obiskovalcem mesta in turistom, bomo predvidoma predali v uporabo proti koncu tega leta.
 


vodoravna delilna črta