Župan Mestne občine Maribor dr. Andrej Fištravec na Posvetu ekonomskih svetovalcev v Mariboru
vodoravna delilna črta

 

V Mariboru je danes potekal prvi dan dvodnevne konference Posvet ekonomskih svetovalec. Posvet je potekal v skupni organizaciji Ministrstva za zunanje zadeve in Štajerske gospodarske zbornice.
 
Mestna občina Maribor in ta celoten del Slovenije si prizadevata za lastno obliko zunanje ekonomske politike, zato so takšna srečanja v Mariboru še posebej dobrodošla. Župan dr. Andrej Fištravec je povedal: »Od začetka mojega mandata do sedaj je bil narejen velik korak naprej, Ministrstvo za zunanje zadeve in pripadajoče službe so dojemljive za naše ideje, v tujini od Skopja pa do večji mest, kot so Šanghaj in Peking, pa imamo podporo ekonomskih svetovalcev in tudi centrale v Ljubljani«. Poudaril je specifično vlogo županov v Sloveniji, saj so neposredno izvoljeni s strani ljudi, imajo drugačno legitimiteto in zato v tujini ni potrebno toliko mednarodne diplomacije h kateri so obvezani državni predstavniki. »Sodelujemo z desetimi kitajskimi mesti, ki so po velikosti primerljiva z obsegom Evrope, podpisani imamo dve pobratenji in sicer z največjo občino na svetu, Chongqing, in mestom Hangzhou, bivše prestolnice Kitajke. Pobratenje smo sklenili ne zato, ker smo mi kot mesto zanimivi, ker ampak ker je zanimiva celotna Slovenija in regija«.
 
Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je že v začetku povedal, da Slovenija brez Maribora ne more rasti. »Maribor je drugo največje mesto in pomembno gospodarsko središče. Če bo Maribor uspešen, bo tudi Slovenija uspešna.« Minister za zunanje zadeve je nadaljeval, da je gospodarska diplomacija eden izmed najbolj pomembnih stebrov slovenske zunanje politike in eden od ciljev je, da ob varnosti in miru, zagotovi ljudem tudi blagostanje. Slovenija kot izvozna družba niti nima druge možnosti, kot da se država povezuje z zasebnim sektorjem in lokalnimi skupnostmi. »Slovenija nima druge izbire, kot da se trudi še naprej dosegati gospodarsko rast in da pomaga slovenskemu izvoznemu gospodarstvu.« Minister za zunanje zadeve je tudi poudaril, da se veselijo novice o gospodarskem okrevanju Maribora, rasti zaposlenosti in prihodu investitorjev v Maribor, okolico in regijo.
 
 
 


vodoravna delilna črta