Slovesna otvoritev paviljona mesta Maribor v kitajskem mestu Zhengzhou
vodoravna delilna črta

 

Delegacija MO Maribor v mestu Zhengzhou, 9-milijonskem glavnem mestu kitajske province Henan, je v sklopu otvoritve 11. Garden Expo otvorila tudi paviljon mesta Maribor, ki simbolizira naravne in kulturne znamenitosti Maribora in Slovenije. Odprtje Garden Expo, ki se razteza kar na 119 hektarih površine, poteka v okviru izgradnje nove cone mesta Zhengzhou na področju zelenih površin. Na teh površinah se predstavlja 92 paviljonov iz različnih mest in provinc Kitajske, med katerimi pa jih je le 18 iz ostalih svetovnih držav, eden izmed njih je iz Maribora.

 

 

 

 

 

(Zhengzhou, 29. 9. 2017) Na veliko otvoritev 11. kitajskega Garden Expo-ja v Zhengzhouju je odpotovala delegacija MO Maribor, ki jo predstavljajo podžupan MO Maribor Saša Pelko, predsednica Odbora za lokalno samoupravo in splošne zadeve Petra Kneževič in predsednik Odbora za urejanje prostora, varstvo okolja in varstvo narave mag. Tomaž Kancler. Za Maribor, regijo in Slovenijo je to priložnost predstavitve naše krajine in mesta, ki bo trajna, zato je bil objekt zasnovan tako, da omogoča fleksibilno uporabo tako notranjih kot zunanjih površin paviljona. V okviru razstave Garden Expo so predstavljene različne države sveta in regije. To pomeni promocijo za Maribor in državo na področju turizma in omogoča različne oblike promocije skozi daljše obdobje. Postavitev paviljona je treba gledati tudi skozi prizmo projekta, ki ga uresničuje tuji investitor na Mariborskem letališču, kjer so predvidene direktne letalske linije s kitajskimi mesti, in nedavno odločitev Mestnega sveta MO Maribor o pobratenju z dvema kitajskima velemestoma. Mestna občina Maribor bo v sodelovanju z Zavodom za turizem Maribor-Pohorje in mestom Zhengzhou izkoristila zgoraj navedeno.

 

 

 

 

 

Saša Pelko, podžupan Mestne občine Maribor je ob otvoritvi povedal: “Priložnost, kot smo jo dobili s postavitvijo tega čudovitega paviljona, je neprecenljiva. Šele danes, ko sem se peljal skozi celotno razstavišče, sem se pričel prav zavedati, za kako ogromno zadevo gre in kakšen privilegij ima Maribor s tem, ko se pojavlja med to peščico velikih mest. Po napovedih organizatorjev bo razstavo samo v prihodnjem letu obiskalo več kot 10 milijonov obiskovalcev. Kaj to pomeni za promocijo Maribora, je torej vsakomur jasno. Danes sem še posebej ponosen, da sem Mariborčan!”  

 

 

 

 

Koncept paviljona je izdelal arhitekturni biro Arhiteza d. o. o., avtorice Mateje Katrašnik u.d.i.a.  MO Maribor s projektom nima drugih stroškov, razen letalskih vozovnic za tri predstavnike MO Maribor, saj so se gostitelji razstave Garden Expo v kitajskem mestu Zhengzhou odločili, da bodo vse stroške gostitve delegacije, postavitve in vzdrževanja objekta prevzeli nase, kar so MO Maribor zagotovili že ob povabilu. Stroške postavitve mariborskega paviljona, ki so znašali približno 800.000 EUR je v celoti prevzelo mesto Zhengzhou

 

 

 


vodoravna delilna črta